Gost književne komune Željko Milović

 

U okviru treće Književne komune u Petrovcu, koju realizuje Narodna biblioteka Budve, a čiji je urednik književnik Đorđe Gregović, u poneđeljak, 29. avgusta na platou ispred Crvene komune sa početkom u 20 časova biće upriličen razgovor sa književnikom i novinarom iz Bara – Željkom Milovićem koji će voditi upravo Đorđe Gregović.

Željko Milović je crnogorski književnik, novinar i publicista. Rođen je u Baru, 1968. godine, gdje i danas živi. Bio je urednik Barskih novinabARS-a (časopis za umjetnost) i Novih barskih novina. Od 1994. godine radi kao novinar, voditelj i muzički urednik u Radio Baru, gdje uređuje i elektronski portal BARinfo. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

Od 1986. godine publikuje muzičke kritike, članke i eseje, kao i raznovrsne  tekstove vezane za probleme kulture i subkulture. Priređivač je tri zbornika Udruženja književnika Ars Antibari. Od 1994.godine, kada mu izlazi prva knjiga poezije Bandiera Rossa, pa do ove godine, kada je publikovao zbirku priča Povratak u Ulicu maršala Tita, objavio je jedanaest poetskih i proznih djela. Njegova  najnovija knjiga, kao sentimentalni vremeplov u šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka, obuhvata pedeset istinitih priča koje opisuju galeriju slavnih Barana, sada već barskih legendi. Sem toga, samostalni je autor tri monografije i kourednik i koautor još dvije monografije vezane za Bar.Njegovo ključno djelo je monografija Crnogorska pop-rock muzika 1954-1991, pionirsko djelo iz ovog domena u Crnoj Gori. Dobitnik je književne nagrade Ćamil Sijarić za zbirku pripovjedaka za 2006/07. godinu i nekoliko nagrada za radio novinarstvo, uključujući i Grand Prix na Festivalu radijskog stvaralaštva Crne Gore 2010. godine. Prvi je laureat godišnje nagrade časopisa Komun@ za promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore, 2015. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + five =