Feral – Završena manifestacija Budva Jazz – Tribute to Mimo

16.04.2019.

Prošlog vikenda je u budvanskom Starom gradu održana manifestacija Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju NVO Feral organizuje već četvrtu godinu u okviru projekta Budvanske hronike. U dvije večeri, održana je promocija knjige o džezu, festival mladih trubača i koncert džez benda iz Beograda.

U subotu, 13. aprila, u 20 časova u Modernoj galeriji Jovo Ivanović” predstavljena je knjiga Jazz Beat autora Voja Šindolića iz Dubrovnika, koja govori o uticaju jazz-a na beat generacije i obrnuto. Predstavljanje knjige NVO Feral organizovala je u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve. Na događaju su učestvovali Srđa Zlopaša iz NVO Feral, Marko Pavlović, istoričar umjetnosti i osnivač prvog jazz kluba u Budvi, Nikola Ivanović, saksofonista iz Gradske muzike Budva i autor Vojo Šindolić. Moderatorka je bila Itana Lalović, a gosti su mogli čuti i zvuke saksofona koji je svirala Žana Šalajeva, prateći recitacije Voja Šindolića.

U neđelju, 14. aprila na Trgu palmi u budvanskom Straom gradu, u 18 časova održan je festival „Mimova zlatna truba“. Na početku se obratila Itana Lalović iz NVO Feral koja je istakla da je ovo centralni događaj manifestacije: „Cilj ovog projekta je promocija džez muzike i kulture, a vizija i nada nas iz NVO Feral jeste da će ovaj događaj prerasti u platformu za predstavljanje mladih džez umjetnika iz svijeta i internacionalni festival džeza. Hvala svima koji su prepoznali značaj ovog projekta i pružili nam podršku, a to su Opština Budva, Turistička organizacija Budve, kompanije Rokler i Sanraf, Vodovod Budva, dok su organizacionu podršku pružili Muzička škola Budva i profesorica Ana Molčanov Brajak, JU Muzeji i galerije Budve, Grad Teatar, agencija Unibrend, Spidermax, Kafe Mozart i Terae Taxi.“

Nakon toga publici su se predstavilo 16 mladih trubača iz cijele Crne Gore i trombonostkinja Barbara Kubiček koja je svirala van konkurencije. Klavirska pratnja učesnicima bio je profesor Aleksej Molčanov. Nakon nastupa, a dok je žiri u sastavu Ana Molčanov Brajak, Stefan Stešević i Bojan Drobnjak donosio odluku, nastupio je maturant kotorske muzičke škole „Vida Matijan“ Boško Bismiljak, takođe trubač. Najzad, u emotivnom obraćanju, predsjednica žirija Ana Molčanov Brajak proglasila je najbolje, a Igor Mitrović, sin Mima Mitrovića je dodijelio pehare. Prvo mjesto osvojio je Igor Petković, učenik VIII razreda Muzičke škole u Tivtu, drugo mjesto pripalo je Marku Miniću, koji pohađa VI razred ŠOMO u Budvi, dok je pehar za treće mjesto kući odnio Đorđe Brborić, učenik III razreda Muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića.

 Od 20 časova, na Trgu palmi, nastupio je beogradski džez bend u sastavu Jelena Theunisz, Ivan Ilić, Nikola i Nemanja Banović i Goran Potić. Specijalni gost bio je najbolji crnogorski džezer Šule Jovović. Iznenađenje večeri bio je nastup Voja Šindolića koji je recitovao džez uz maestralnu pratnju benda.

Cijeli projekat je inspirisan velikim budvanskim i svijetskim džez trubačem, Nikolom Mimom Mitrovićem, koji je posebno bio posvećen radu sa mladim muzičarima. Po ugledu na Mima, od samog početka projekta, NVO Feral je posvećena djeci i mladima koji se bave muzikom, i promocijom vrhunskog džeza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + two =