Moderna galerija “Jovo Ivanović” – Otvorena izložba Danijele DrakulovićU utorak 12. marta u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu u Budvi, otvorena je samostalna izložba pod nazivom „Fortuna“ akademske slikarke Danijele Drakulović. Izložbu je otvorila teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Maša Vlaović, a kustos izložbe je Saša Radišić, akademski vajar.

Na samom početku večeri publika je čula mladu flautistkinju iz Budve Kseniju Franetu, učenicu Muzičke škole Tivat u klasi profesorice Žane Lekić, koja je odsvirala kompoziciju Fantazija u D – molu, Džordža Filipa Telemana.
Ispred JU Muzeji i galerije Budve, brojnoj publici se obratila moderatorka Itana Lalović koja je poželjela dobrodošlicu i upoznala publiku sa biografijom slikarke Danijele Drakulović.

Izložbu je otvorila mr Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umjetnosti. Prenosimo dio njenog govora sa otvaranja: „Snažne emocije, intenzivne boje i izuzetna slikarska tehnika čine osnovnu odrednicu slikarstva Danijele Drakulović. Njene slike grade poseban estetski doživljaj kod posmatrača. Ona priprada estetici modernog senzibiliteta i bazira se na konkretnim perceptivnim senzacijama. Kroz stilizovanu simboliku Danijela nam otkriva nove svjetove u kojima vlada ljepota i harmonija. Na taj način sugeriše nam i na samu ljepotu trenutka koji smo dužni doživjeti i proživjeti. Umjetnica gradi prepoznatljiv slikarski izraz u kome je crtež primarno izražajno sredstvo u kompoziciji i formi. Crtež je dominantan i prožima cijelu sliku. Prefinjene tonske i valerske gradacije su u samoj funkciji slike. Kroz naglašenu emotivnost, prepoznatljiv kolorit, snažan potez umjetnica nam daje uvid u nove estetske i likovne prostore. Uključivanje bijele površine savršeno uklopljene u kompoziciju, uvodi posmatrača u jedan novi, gotovo mitski prostor u kojima vlada mir i uravnoteženost. Umjetnica vješto gradi kompoziciju ostavljajući bijelo platno na pojedinim djelovima. Bijelina ukazuje na prazan prostor koji pravi ravnotežu sa sa dobro osmišljenom koloritnom kompozicijom. Promišljanje o boji i zakonima komplementarnosti je prisutno u njenom radu. Postignut je harmoničan odnos svih djelova na slici koji čine jedinstven kompozicijski sklad. Umjetnica uz veliku disciplinu i preciznost, promišljenost u likovnom izrazu iskazuje svoju suptilnu impulsivnost i emocionalnost. U svom slikarskom opusu Danijela ekspresionistički, apstraktno ukršta svoje intimističke i lirkse konotacije, stavljajući naglasak na samog čovjeka i njegova preživljavanja u savremenom društvu. To je traganje za mjerom, uz njegovanje angažovanog odnosa prema neposrednoj stvarnosti. Na taj način djela posjeduju angažovanu estetiku, naglašavajući ne samo ljepotu, već i istinu. Akcenat je na introspekciji – posmatranju sebe u odnosu na svijet i društvo koje umjetnicu okružuje. Slika je za nju Univerzum preko koga nam otkriva svoju projekciju svijeta u kome su ljepota, radost i nježnost jedini omjeri.”

Nakon otvaranja umjetnica je izvela plesni performans ostavivši snažan utisak na publiku. Moderatkorka Lalović je na kraju dodala da je mart mjesec u JU Muzeji i galerije Budve posvećen ženskom stvaralaštvu i da je pored izložbe Danijele Drakulović, zainteresovana publika može do 8. aprila u Petrovcu pogledati izložbu “Umjetnice” iz fundusa galerije „Marko Krstov Gregović”, koja se nalazi u sklopu Spomen doma „Crvena komuna“.

Izložba „Fortuna” će biti otvorena do 2. aprila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =