Dani umjetnika Budve – Veče najljepših melodija

 

Turisticka organizacija opstine Budva - logo-png

 

Manifestacija “Dani umjetnika Budve”,  koju realizuje Turistička organizacija opštine Budva, počela je na Trgu pjesnika 18. jula 2015. godine. Održava se treću godinu za redom, a posvećena je lokalnom stanovništvu, stvaraocima iz Budve i budvanskim aktuelnim temama.

Muzički program je u vremenu od 28.-01. jula na Trgu pjesnika.

Drugi dan muzičkog dijela, 29. jul, obilježio je koncert “Veče najljepših melodija” u kojem su nastupili Emilija Minić, sopran, Milica Raičević, sopran uz klavirsku pratnju Nikole Vučkovića. Umjetnici su izvodili djela Rahmanjinova, Pučinija, Obradorsa, Turine, Hatzea, Lehara, Milojevića, Bizea i Bernštajna.

 

Ucesnici

 

Emilija Minic 3Emilija Minić rođena je 1991. godine. Završila je Srednju muzičku skolu „Vida Matjan“  u Kotoru, smjer solo pjevanja, u klasi Mirele Šćasni. Diplomirala je u roku na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi Milice Stojadinović sa najvišom ocjenom. Godine 2009/2010 i 2012/2013 je bila stipendista fonda za unapređenje vokalne umjetnosti „Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin“. Ističe se kao solista u horu „Sv. Jevstatije Prevlački“ iz Budve i hora „Sv. Roman Slatkopojac“ iz Novog Sada sa kojima je nastupala u Rusiji i Ukrajini. Za to vrijeme, učestvovala je i osvajala nagrade na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Dobitnica je dvije zlatne lire na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu 2007. i 2008. godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju “Bruna Špiler” marta 2008. godine, Zlatne lire na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2009. godine, prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Nikola Cvejić“  2012. godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju „Bruna Špiler“ 2013. godine, prve nagrada na međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“  2013. godine. Takmičila se i sa kamernim sastavima i osvojila tri srebrne lire kao i prvu nagradu sa neklasičnim sastavima na Muzičkom festivalu mladih. Nastupala je na koncertima u Beču i Ljubljani. Polaznik je seminara profesora Marije Muratovske Naumovske (Makedonija), Tatjane Šorlujan (Rusija), Hon Lija (Juzna Koreja). Prvi solistički koncert je održan u crkvi Svetog Duha u Kotoru 2008. godine, posle su uslijedili solistički koncerti  u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 2012. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2013. , Humanitarni koncertu za djecu sa posebnim potrebama grada Tivta u Centru za kulturu 2014.godine, koncert u okviru Festivala Grad Teatar u Budvi 2014.godine. 2012. godine se ostvarila sa ulogom Bastijene u operi „Bastijen i Bastijena“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2013. ulogom Laurete u operi „Đani Skiki“  na Međunarodnom festivalu vokalne muzike u Osijeku (Hrvatska). Od 2014. godine je na specijalističkim studijama na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu u klasi profesorice Jenny Anvelt.

 

Emilija Minic - 1

 

Milica Raicevic - 3Milica Raičević rođena je 1989. godine u Baru. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkim školama „Vida Matjan“ u Kotoru i „Vasa Pavić“ u Podgorici, a tokom njega zavrijedila je brojne nagrade na takmičenjima mladih solo pjevača. Muzičku akademiju u Splitu upisala je 2008. godine, u klasi prof. Neli Manuilenko iz Ukrajine. Zvanje magistra operno-koncertnog izvođenja stekla je 2013. godine. Od 2011. do 2013. godine bila je angažovana kao saradnik operskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, sa kojim je učestvovala u radu na operama Đuzepea Verdija, Franca Supea, Riharda Vagnera. Uz veliki broj koncerata po Hrvatskoj i Crnoj Gori, od posebnog značaja je njen debitantski operski nastup u Hrvatskom narodnom kazališti u Splitu, u operi „Adel i Mara“. Solističke uloge imala je i u operama „Slijepi miš“ i „Dioklecijan“. Sarađivala je sa hrvatskim dirigentima: Lorisom Voltolinijem, Nadom Matošević, Nikšom Barezom, Tonćijem Bilićem, Ivom Lipanovićem, Blaženkom Juračićem i Domenikom Briškim. Izdvajaju se koncerti: 12/2004. Novogodišnji koncert muzičke škole „Vida Matjan” , 2005.Koncert povodom dana Kamelije, Kotor (Crna Gora), 2006. Dani Don Branka Sbutege: izvođenje Mozartova rekvijema Dirigent: Darinka Matić-Marović (Kotor, Crna Gora),  2007. Džez koncert muzičke škole „Vida Matjan“ Kotor (Crna Gora), 2008. Izvođenje Mozartove mise za hor, soliste i orkestar u Zagrebu, Splitu Gospiću (Hrvatska) – dirigent: Hari Zlodre

 

Milica Raicevic - 1

 

Nikola Vuckovic - 3Nikola Vučković, nakon završene niže muzičke škole u Budvi u klasi prof. Gabrielle Aksamit, upisuje Srednju Muzičku Školu u Subotici u klasi prof. Matije Molcera. Školovanje nastavlja na Muzičkoj Akademiji u Novari (Italija) u klasi prof. Mariana Mike gdje 2oo2. g. diplomira uz počasti. Paralelno studira i na Muzičkoj Akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Karaljevića u čijoj klasi takođe diplomira 2oo4. god. Usavršava se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar i mn. dr. Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 2oo koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, BiH… Od značajnijih nastupa u Crnoj Gori treba izdvojiti: recitale u CNP-u i Kraljevskom Pozorištu “Zetski Dom”, na Herceg Fest-u, “Grad Teatar-u”, “Barskom Ljetopisu”, a najzapaženiji je koncert u CNP-u koji ostvaruje sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom pod dirigrentskom palicom Radovana Papovića, a koji ujedno predstavlja i njegov orkestarski debi.

 

Nikola Vuckovic

 

POŚETIOCI NA TRGU PJESNIKA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4