TOB Budva – Budva u oku novinara – Savo Gregović i Stanko Papović

 

Turisticka organizacija opstine Budva - logo-png

 
 

U utorak 08. jula 2014. godine, na Trgu pjesnika, u okviru programa Dani umjetnika Budve, na temu “Budva u oku novinara”, govorili su Savo Gregović i Stanko Papović. Organizator ovog programa je Turistička organizacija opštine Budva, a moderator večeri je bila Jelena Jelušić.

 

Jelena Jelusic - Savo Gregovic - Stanko Papovic

 
Savo Gregović

Rođen je u selu Grabovica kod Petrovca 3.oktobra 1947. godine.

Studirao je jugoslovensku književnost, a veoma rano je izabrao novinarstvo za životni poziv. Profesionalnu karijeru počeo je u „Primorskim   novinama”   1972., a  od   1975.  je   sa  manjim prekidima dopisnik „Večernjih novosti” iz Crne Gore. Neko vrijeme je bio dopisnik frankfurtskih „Vijesti” i beogradske „Politike”. Objavljivao je u „Svedoku”, “Areni”, “Ilustrovanoj politici”, “Osmici”  i drugim revijama, a već dvije decenije je stalni kolumnista Revije „Uno”. Objavio je knjige: „Sili u inat”, “Budva-Mogren„ (sportska monografija), knjige priča „Godine pored puta” i „Biseri vinskog tajnopisa”, dnevnik „Nebeska bevanda” i novinarsko-istraživačku, istorijsku   hroniku   „Pucaj, rat   je završen”.

Dobitnik je tri nagrade za životno djelo “Slobodan Glumac”  Redakcije “Večernjih novosti”, “Veljko Vlahović” Udruženja novinara Srbije i Crne Gore i zlatni prsten Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

 

Savo Gregović

 
Stanko Papović

Rođen u Vilusima, Nikšić, 25.avgusta 1942. godine. Završio je Filozofski fakultet, grupa etnologija u Beogradu, 1969. godine. Radio je kao referent za etnološke spomenike kulture u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Osijeku, 1970-972. Od 1972. do 1988. bio je rukovodilac muzejske djelatnosti u Budvi, potom šef za propagandu Grada teatra. Član je Udruženja novinara od 1978, tada Jugoslavije, potom državne zajednice Srbije i Crne Gore, a sada Crne Gore. Član je Odbora za etnologiju CANU. Direktor Grada teatra 2002. godine. Bio je stalni saradnik beogradske “Politike” od 1978. do 2oo8. godine, a sada je stalni saradnik “Ilustrovane Politike”. Sarađivao je u listovima Pobjeda”, “Politika Ekspres”, “Primorske novine”, nedeljnicima Vreme”, NIN, “Osmica”, “Bazar” i sa TV Budva. Autor je knjige Antička Budva” sa dr Ljubišom Popovićem (1966), etnološke studije sela “Podostrog” (1988), publikacije “Ti grobovi nisu rake, već kolevke novih snaga” (1999),  “Ancient Budva” (2001), englesko izdanje, zatim knjige “Santa Marija izazov umjetnika” (2001), ponovljenog i dopunjenog izdanja “Selo Podostrog- manastir Podmaine” (2003) i knjige intervjua “Skeniranje duša”(20o6) objavljenih u Politici, knjige “Antička Budva” (2013) na srpskom i engleskom jeziku, publikacije “Generacija 1959-1963”. Imao je zapaženu izložbu u budvanskoj Modernoj galeriji 2013.godini “Moji intervjui objavljeni u Politici”. Koautor je knjiga “Spomen obilježja Narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije”, “Poslovni uspeh” i “Pečat ličnosti”. Priredio radeći u Gradu teatru više od stotinak likovnih izložbi. Od oktobra 1972. godine živi stvara u Budvi.

 

Stanko Papović

 

Savo Gregović i Stanko Papović se već decenijama bave novinarstvom, pa se prvo pitanje Jelene Jelušić odnosilo na to za koje novine su do sad radili. Njihovi novinarski putevi su navedeni u biografijama, a ovđe navodimo samo početak njihove karijere. Savo Gregović je kazao da su njegovi počeci vezani za prvi broj Primorskih novina, a to je bilo 1972. godine. Stanko Papović je naglasio da mu je prvi zadatak bio intervju sa poznatim šahistom Svetozarom Gligorićem za Nikšićke novine.

Koji je to profil vijesti koji najviše interesuje čitaoca i da li se to mijenjalo tokom vremena, bilo je sljedeće pitanje. Savo Gregović je konstatovao da je uvijek zanimljiva i dobra vijest prodavala novine. Posebno su nekad reportaže i komentari bili na cijeni, ali su danas nažalost protjerani iz novina. Uvijek je, kazao je Gregović bilo za čitaoca osnovno, da dobije pravovremenu i dobru informaciju sa tačnim podacima.

Stanko Papović vidi jasnu razliku u tom pogledu što je novinarstvo ranije tražilo izuzetnog, moralnog čovjeka koji nije smio da pogriješi. Iza eventualne greške slijedila je odgovornost, što danas nije slučaj, naglasio je Papović.

Novinari su bili saglasni u tome da je najviše potrebe da se piše o Budvi bilo neposredno nakon zemljotresa i u narednim godinama obnove. Neposredno nakon zemljotresa trebalo je obići kompletno područje pogođeno zemljotresom i izvijestiti javnost o razmjerama stihije. U godinama obnove, trebalo je izvještavati kako teče proces obnavljanja objekata, pa je sasvim razumljivo što je u tom periodu nastalo najviše reportaža o Budvi.

Savo Gregović je posebno naglasio značaj medija upravo kod ovakvih nepogoda kakve su zemljotresi, poplave i sl. kad je od posebnog značaja tačna i brza informacija.

Iznoseći svoj stav o današnjem viđenju Budve, saopštili su veoma kritičke osvrte, posebno na pretjeranu gradnju koja polako ali sigurno guši grad.

U nastavku razgovora bilo je riječi i o istraživačkom novinarstvu, ulozi novinara u promovisanju Budve kao kulturne i turističke destinacije. (Više u video zapisu).

 

Jelena Jelusic - Savo Gregovic - Stanko Papovic- 2

 
Jelena Jelušić rođena je 06.08.1990. godine.

Osnovnu školu završila je u Budvi, a srednju u Budvi i na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Studije komparativne književnosti i studije moderne kulture i medija završila je na Univerzitetu Braun u Sjedinjenim američkim državama.

Radi u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom i povremeno piše za ND “Vijesti”. Živi u Budvi.

 

Jelena Jelušić

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS