Dani evropske baštine – Otvorena izložba „Zapisi i crteži u prolazu“

 

 

Nakon svečanog otvaranja manifestacije uslijedio je centralni program prve večeri „Dana evropske baštine“ u Budvi – otvaranje dokumentarno-umjetničke izložbe „Zapisi i crteži u prolazu“ prof. Aleksandra Radojevića, dipl. ing. arh. iz Beograda. Ova izložba inspirisana je Radojevićevim impresijama primorskog dijela Crne Gore, a svi crteži nastali su u periodu 2001–2016, međutim, izloženo je bilo i nekoliko crteža nastalih sredinom prošlog vijeka.

Na samom početku programa prisutne je pozdravio i o autoru bliže govorio prof.dr Ilija Lalošević, arhitekta iz Kotora: „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da u ovom budvanskom hramu kulture kažem nekoliko riječi o izložbi našeg kolege profesora Aleksandra Radojevića, koja je pred nama. Moram da naglasim da sam i sam svoja prva znanja iz arhitekture stekao od uvaženog profesora, a od osnivanja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici imao sam još veće zadovoljstvo da radim zajedno sa njim, kao kolege nastavnici. Kada je u pitanju profesor Radojević, njegov duh i energija su, bez ikakvog pretjerivanja, izuzetni. Radojević je, takođe, izuzetan entuzijasta, nadareni istraživač, arhitekta i pedagog vedrog duha. Na ovoj izložbi prezentirao je dio zapažanja i dijaloga sa našom kulturnom baštinom, počev od kraja 50-ih godina prošlog vijeka. On je hodočasnik arhitekture i kulturnog pejzaža i svestrani renesansni „homo universale“. Crteži su mu neprevaziđeni po svom senzibilitetu, minucioznosti i poetici kamena kao materijala. Ali, uz arhitekturu tu je uvijek i toplina i prisnost između čovjeka i ambijenta. Njegovi zidovi i graditeljska ansambli, naročito oni primorski, zrače toplotom, ali i toplinom. Mislim da je naročita vrijednost crteža profesora Radojevića jedinstvo kulturne i prirodne baštine i odnos prema njima, te da on ličnim primjerom na najbolji način pokazuje da se uloga nastavnika ne završava „ex catedra“, već da ona traje čitav život. Želim profesoru Radojeviću da još dugo godina prolazi ovim prostorima i svojim crtežima nam skreće pažnju na njih“, nadahnuto je zaokrućio svoj govor prof. dr Ilija Lalošević.

Arhitekta Andrija Markuš otvorio je izložbu „Zapisi i crteži u prolazu“ sljedećim riječima: „Crtežom u svojem okruženju i planiranju Aleksandar koristi tri kolosjeka, ka tri zasebna cilja, bolje reći podsticaja. Jedan je ovaj sada gdje kao zaneseni graditelj sa oduševljenjem stoji ispred davnog nasljeđa naše arhitekture – našeg primorja, gdje staro, a od njega iscrtano, postaje novo, bez gdje zaboravljenog kamena „da se građevina ne oburda“, za koji je svaki kamen davni klesar morao da se odmori, a sada ga je autor pročitao između redova. Tako, mi danas ovdje ništa ne gledamo što nijesmo vidjeli, no – šta je pročitano, poput Platonovih nama šifrovanih poruka – da tada ne dođu do vlasti i teško prođe kao njegov učitalj Sokrat. Odmarao se pred svojim djelima olovkom u ruci i Aleksandar, odmarao se čitanjem za dijalog sa ambijentom – za drugu fazu crtanja – crtanja njegovih objekata koje je ovdje i drugdje gradio, koje je njegov drugi crtački kolosjek. Treći kolosjek crtanja mu je je naučni i edukativni, kao profesoru Arhitektonskog crtanja na fakultetima u Beogradu, Prištini, Podgorici i Banja Luci“.

Na kraju večeri, prisutnima se obratio autor i zahvalio organizatoru izložbe – JU Muzeji i galerije Budve, Opštini Budva, Ministarstvu kulture Crne Gore i ostalim prijateljima i saradnicima na izložbi, istakavši čast što izlaže u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 11 =