Biblioteka Budva – Predstavljanje romana „Islednik“ Dragana Velikića

 

Akademija znanja Budva

 
 

U petak, 31. jula 2015. godine, Biblioteka Budva, organizovala je predstavljanje novog romana “Islednik” Dragana Velikića. Predstavljanje je održano u amfiteatru Akademije znanja.

 

Velikic - 2

 

Dragan Velikić je jedan od najomiljenijih i najprevođenijih pisaca. Novi roman „Islednik“ Dragana Velikića po mišljenju kritike do sada je najbolja knjiga ovog autora, koja je nedavno ovjenčana „Kočićevim perom“. Dragan Velikić od svojih prvih romana „Via Pula“ (1988) i „Astragan“ (1991) do „Ruskog prozora“ (2007) i „Bonavie“ (2012) ostaje popularan pisac, ali i dobitnik mnogih književnih priznanja.
U ovoj knjizi autor donosi priču o otkrivanju svakodnevice majke glavnog lika, inače pisca. Prkoseći strahu od brisanja sjećanja, posle vijesti o smrti majke, pisac počinje da uhodi sopstvenu biografiju. Po diktatu majčine konstatacije da se svijet urušava zbog laži, pretvarajući se u karikaturu, pod sjenkom savjeta pisca Aleksandra Tišme roman krstari ličnim i istorijskim pamćenjem po zemljama i gradovima kojih više nema – od hotela Ksenodohion Egnatia i parobroda „Patras“, nakon solunskog velikog požara iz 1917. godine do Festivala italijanske kancone San Remo i poslednjih vozova Jugoslovenske željeznice. Glavno oružje na „Islednikovom“ zadatku su: antiratna tribina Jugoslovenski lavirint održana sredinom 90-tih godina prošlog vijeka, u Kulturnom centru u Gracu i teorija o familijarnom nesvjesnom Leopolda Sondija, mađarskog psihijatra.

 

Velikic - 4

 

Ova knjiga sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osjećaj za detalj, jezičku preciznost, briljantno izbrušen stil. Roman o majci postaje autopoetička ispovijest, ali i povijest o zemlji i ljudima kojih više nema.
Na pitanje zašto „Islednik“, Velikić kaže: „Moj junak postupkom isleđivanja pokušava da razume ne samo život svoje majke, pa onda i vlastiti život, već i odluke koje je donosio, zatim događaje koji su obeležili njegove formativne godine, isleđuje gradove i države u kojima je prolazio njegov životni vek. Isleđuje sve u sebi, i oko sebe.“
Aktuelni roman je ostvarenje visoke umjetničke klase napisan tako da se u njemu sve moralo odigrati samo tim redom i samo tim intenzitetom kako je i napisan. Roman „Islednik“ Dragana Velikića je neponovljivo svjedočanstvo o svim našim majkama i očevima, gubicima i sjećanjima, strahovima i slutnjama, zabludama i predrasudama, gradovima i vozovima, piscima i svjedocima. Nema čitaoca koji neće utkati sebe u ovaj roman, jer hrabro govori o onome o čemu bismo radije ćutali.

 

Velikic - 5

 

Dragan Velikić (Beograd 1953), književnik, diplomirao svetsku književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. bio je urednik izdavačke djelatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas i Reporter. Od juna 2005. do novembra 2009. bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest evropskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama proze. Za svoju književnost 2013. dobio je Nagradu grada Budimpešte.