Beograd – Prateći program izložbe „Uramljena ljetovanja“

 

 

 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ „УРАМЉЕНА ЉЕТОВАЊА“
У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

 

Након отварања изложбе и промоције монографије „Урамљена љетовања“ др Миле Медиговић-Стефановић, дана 31. августа млада лаутисткиња Хана Аливодић из Подгорице одржала је концерт „Руже барока“ у холу Етнографског музеја који је, између осталог, побудио интересовање и највећих познавалаца овога инструмента из Београда

 

1 Ispred EM prisutne je pozdravila Tijana Čolak-Antić

2 DSCF4667

3 Hana Alivodić sa lautom

4

5

6 Profesor Ljubomir Dimitrijević

7 Hana Alivodić u društvu Ivane Gilić, Mile Medin i Marije Šoljage

8 Dušan Medin, Hana Alivodić, Mila Medigović-Stefanović i Ivana Stanković

 

Др Злата Марјановић, етномузиколог, 2. септембра имала је предавање на тему „Народна музика Паштровића“ и паштровску јавност, по први пут, упознала са аудио записима пјесама старих Паштровића снимљеним педесетих година прошлог вијека, као и са аудио материјалом који је сачинила истражујући паштровски крај 2002. године.

 

9 Dio prezentacije

10

11

12

13 Pozdravna riječ Dušana Medina

 

Предавањем „Актуелност књижедног дјела Стефана М. Љубише у свом времену и данас“ академик Радомир В. Ивановић 4. септембра подсјетио је на великог писца и политичара, родом из Паштровића и, поред бројних занимљивости и опсервација, истакао указану нам част да паштровско културно наслијеђе у Етнографском музеју буде тематски присутне у континуитету 10 дана.

У четвртак, 5. септембра у препуној кино сали Етнографског музеја приказан је филм „Манастир Прасквица – 6 векова“ ауторке Маје Сковран (емисија „Либела“, продукција РТС 2).

 

14 Akademik Radomir V

16

17

 

Др Мила Медиговић-Стефановић говорила је надахнуто на тему „Етнографска специфичност паштровске свадбе“. Уз пратећу визуелну грађу – фотографије са мотивима старих паштровских свадби и видео запис добре молитве са вјенчања Вука Медиговића, испредена је прича о овом обреду прелаза који и данас у себи сажима бројне древне елементе.

Програм је завршен обраћањем домаћина и госта – дитектора Мирослава Тасића и проф. др Павла Р. Анђуса.

 

18

19 Dr Mila Medigović-Stefanović

20

21

23

24 Miroslav Tasić, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu

25 Prof. dr Pavle R

 

Аутор прилога је Душан Медин, секретар Удружења „Дробни пијесак“, а аутор фотографија је Ђорђе Радоњић.