Vulgarna destrukcija festivala “Ćirilicom”

 

 

Poslednjih dana trajanja, meni je pažnju privukla, jedna destrukcija književne manifestacije “CIRILICOM” u Budvi, koja se mogla pročitati, u raznim komentarima, na društvenim mrežama, medijima, pa i čuti u stavovima pojedinih učesnika ove književna manifestacije, kazao je tokom sinoć održane tribine “Slovenske kulture i ćirilično pismo”, prof. dr SINIŠA JELUŠIĆ, prenosi ART PRESS iz Budve.

Obzirom da se radi o nekoj vrsti  socio psihološkog fenomena, ali u nekim eksplicitnim stavovime nekih autora na društvenim mrežama, jeste zapravo, destrukcija, ne samo manifestacije, nego i samog pisma, odnosno, fenomena ćirilice, kazao je on.

Ako imamo u vidu, da imamo vulgarnu destrukciju, kao što i u okvirima države imamo jednu sofiisticiranu, skrivenu destrukciju. Jer, u upotrebi je, apsolutno dominantna latinica bez ostatka, istakao je profesor Jelušić. Ako pogledate medije i Javni servis, kojima se ne može dogoditi, da nešto napišu ćirilicom. Svjedočanstva u školama su bez ostatka sva na latinici, što samo pokazuje, jednu rigidnu tendenciju eliminacije jednog, zarad drugog pisma, istakao je on.

Govoreći o ideološko političkoj tezi, profesor Jelušić smatra, moramo govoriti o problemu kulture, odnosno obrazovanja, zato, što najveći broj njih, koji takve sudove izriču, zapravo ne znaju ništa. To je ključni problem, zato što se taj obrazovni problem, projektuje na programe, od osnovnih i srednjih škola i uvjeren sam, da u tim programima, od toga nema ništa. Dakle, kaže On, ta lišenost obrazovanja i kulture, dovodi do radikalnih stavova. Upravo, rasprava o ćirilici na ovom trgu, govori o bogatstvu ovih prostora, a ne isključivosti.

Oni, koji osporavaju ovu manifestaciju, na društvenim mrežama, ja sažalijevam, jer oni nisu krivi zbog toga. Oni su krivi jer to čine, jer ne znaju što čine. Oni nemaju znanje o onome što bi trebalo znati. Kada bi to znali, nikada ne bi napisali to što pišu.  Ja moram da ukažem na njihovu obrazovnu, duhovnu i kulturnu prazninu, kazao je pored ostalog, prof. dr SINIŠA JELUŠIĆ, a prenosu budvanski ART PRESS.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 2 =