U Budvi održan sastanak za pokretanje Jadranske teatarske inicijative

U poneđeljak, 23. septembra 2019. godine, u sklopu Interreg IPA CBC projekta Italija – Albanija – Crna Gora pod nazivom TOURNEE, JU “Grad teatar” ugostio je i predstavnike pozorišta i festivala jadranske regije, koji su, pored praćenja programa festivala, priliku iskoristili i da razgovaraju o budućoj međuinstitucionalnoj saradnji.

Na sastanku održanom tom prilikom, Maša Kolar, direktor baleta HNK “Ivan Pl. Zajc” iz Rijeke (Hrvatska), Đulijo Setimo, direktor Italijanske drame HNK “Ivan Pl. Zajc” iz Rijeke (Hrvatska), Breda Pahor, direktor Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta (Italija), Katarina Pegan, direktor Gledališča iz Kopra (Slovenija), Miha Trefalt, dramaturg Gledališča Koper (Slovenija), Gordana Jeromela Kaić, direktor INK Pula (Hrvatska), Marko Fereni Frej i Damir Zlatar Frej iz Međunardonog festivala komornog teatra “Zlatni lav” iz Umaga (Hrvatska), Srećko Šestan, direktor HNK Split, Milena Lubarda Marojević, direktor i Svetlana Ivanović, urednik programa JU “Grad teatar” Budva (Crna Gora), razgovarali su o mogućnostima uspostavljanja saradnje kroz grupu radnog naziva Jadranska teatarska inicijativa. Ideju su pokrenuli Damir Zlatar Frey i Katarina Pegan reditelji i direktori festival u Umagu i pozorišta u Kopru. Rezultati djelovanja ove grupacije bi bili usmjereni ka uvezivanju pozorišta i festivala zajedničke regije, ka razmjeni pozorišnih projekata i ka njegovanju izvođačkih umjetnosti jadranske regije, od najsjevernije opštine Trsta do najjužnije kote Budve. Uz pomenute prisutne, ideju su podržali i predstavnici Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zadra i Kazališta “Marin Držić” iz Dubrovnika. Nakon pokretanja zvaničnog rada JTI, biće otvorena mogućnost pristupa i drugim pozorišnim institucijama.

Ujedno je odlučeno da se tokom perioda koji slijedi definišu uslovi i protokolarni sporazumi o saradnji, koji će biti potpisani na međunarodnom festivalu “Zlatni lav” u junu mjesecu 2020. godine u Umagu u Hrvatskoj. Obaveza svake članice inicijative će biti da za pomenuto festivalsko izdanje delegira po jedan pozorišni projekat, koji će biti izveden na festivalu. Uz to, svaka zemlja učesnica će predložiti i člana žirija za dodjelu međunardonog priznanja “Zlatni lav”,dok će peti član žirija biti neko od dosadašnjih dobitnika nagrade “Zlatni lav”. Mandat žirija bi trajao tri godine, a nagrada “Zlatni lav” bi se dodijljivala u sledećim kategorijama: gran-pri, tri nagrade za izuzetna pozorišna ostvarenja i nagrada publike.

O svim ostalim mogućnostima djelovanja u okviru ovakvih inicijativa, odlučivalo bi se nakon realizacije najavljenog prvog projekta i potpisivanja Pisma o namjerama na festival u Umagu 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + seven =