Trg pjesnika – Ksenija Popović

 

 

U nedjelju, 29. jula, na Trgu pjesnika je završen književni program ovogodišnjeg festivala književnom večeri Ksenije Popović i razgovorom o njenom drugom romanu “Uspavanka za Vuka Ničijeg”. Razgovor na Trgu pjesnika je vodila Božena Jelušić, teoretičarka književnosti i književna kritičarka.

 

Književno veče na Trgu pjesnika

 

Ksenija Popović

 

Ksenija Popović (Podgorica, 1977.) je prva žena – romanopisac u Crnoj Gori, autorka romana “Dječak iz vode” i “Uspavanka za Vuka Ničijeg”. Rođena je u Podgorici; odrasla je u Italiji i SAD. Sa Milanskog katoličkog univerziteta odnijela je dvije diplome: profesora engleskog jezika i književnosti i španskog jezika i književnosti. Prve tekstove objavila je početkom devedesteih kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda. Kratko je radila kao novinar na televiziji IN, a zatim je 2006. godine otputovala u Madrid kao prvi sekretar u Ambasadi Srbije i Crne Gore. Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, postala je diplomata u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova, a trenutno obavlja dužnost prvog sekretara u Ambasadi u Rimu. Roman Dječak iz vode napisala je sa osamnaest godina, ali ga je objavila tek 2004. godine u ko-ediciji beogradske Narodne knjige i podgoričkih Vijesti. Drugo izdanje objavila je iste godine izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice. Dječak iz vode je osvojio nagradu “Isidorinim stazama” za najbolji ženski roman, a 2004. godine bio je najprodavaniji roman u Crnoj Gori. Crnogorska rediteljka Marija Perović snimila je film “Gledaj me” po motivima iz romana. Ksenija Popović je bila dio uređivačkog tima Nove knjige koji je objavio monografiju “Crna Gora – Zemlja legendi” 2007. godine. 2007. godine objavila je Gramatiku italijanskog jezika. Autor je bloga “Nedovršena rečenica”. 2012. godine objavila je roman “Uspavanka za Vuka Ničijeg”.

 

Božena Jelušić

 

 

U uvodnom dijelu književne večeri, Božena Jelušić je prisutne upoznale sa stvaralaštvom Ksenije Popović. Za autorku kaže da od kulture ne pravi fetiš, već kulturi prilazi upravo kao kulturi, ne kao nečemu što treba neko da vam dizajnira sa strane a da vi u tome nemate učešća.

Prije ovog romana “Uspavanka za Vuka Ničijeg”, Ksenija Popović je 2004. godine objavila roman “Dječak iz vode”, koji je bio najčitaniji roman u Crnoj Gori. Roman je imao četiri izdanja i dalje je veoma čitan. Po ovom romanu je snimljen film “Gledaj me” u režiji Marije Perović.

Za roman “Uspavanka za Vuka Ničijeg” Božena Jelušić naglašava da se radi o veoma ozbiljnom pristupu građi, krajnje ozbiljnom autorskom projektu i pri tom nekonvencionalnom autoru koji pripada mlađoj generaciji koji daje jedan važan odgovor, a to je da knjiga ima budućnost i da ustvari mladi autori pronalaze put i načine kako da ponovo veliku avanturu pričanja vrate mladim generacijama.

Roman govori o jednoj dosta mračnoj priči, o domu za djecu bez roditelja. U tom domu uzrastaju kao najvažniji tri junaka čije su životne priče isprepletene. U jednom teškom životnom trenutku za jednog od njih, priča u romanu podsjeća na dobar triler. Upravo filmska umjetnost, kako kaže Božena Jelušić, određuje stil i pripovjedački postupak Ksenije Popović. Sama autorka kaže da je roman za nju nešto ljepši film u kojem ona ima pravo da domisli, izmisli, doda, da učita, da recepcijski nešto doprinese tome tekstu i vjerovatno da je to tajna zašto njena djela lako i brzo stižu do publike, zašto publika voli da čita njene romane, naglašava Jelušić.  Riječ je o izuzetno dinamičnoj priči, o trileru u jednom trenutku, o izuzetnoj ljubavnoj priči u drugom trenutku, to je i priča o psihologiji braka, o psihologiji prevare, o psihologiji odnosa ljudi prema djeci u domu. Radi se o romanu koji u potpunosti okupira čitaoca i plijeni njegovu pažnju.

 

VIDEO ZAPIS DIJELA KNJIŽEVNE VEČERI

 

 

AKO ŽELITE DA POSJETITE BLOG KSENIJE POPOVIĆ
KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU POČETNE STRANICE NJENOG BLOGA