Svečani koncert Ženske vokalne grupe “Harmonija”

 

Najava koncerta

 
 

U poneđeljak 25. novembra 2013. godine, u zgradi Akademije znanja u Budvi, održan je Svečani koncert povodom 30-godišnjice postojanja i rada Ženske vokalne grupe “Harmonija” i Dana Opštine Budva.

Program svečanog koncerta vodila je Jasna Marković.

 

Voditeljka Jasna Markovic

 

Na početku koncerta u prepunoj sali Akademije znanja predstavljen je sadašnji sastav Ženske vokalne grupe Harmonija koji čini deset članica. To su Marija Šumić, Biserka Bogović, Mirjana Pajović, Vesna Milović, Marija Lazarević, Jadranka Uzelac, Marijana Mitrović, Katarina Popović, Julijana Kalajanović i Jovana Kapisoda. Od ovog sastava, četiri članice – Marija Šumić, Biserka Bogović, Mirjana Pajović i Vesna Milović su u grupi od njenog osnivanja.

 

Predstavljanje grupe

 

Predsjednica grupe Branka Medin Stanić je govorila o tri decenije rada i o značaju postojanja “Harmonije”, posebno ukazujući na njihov doprinos očuvanju tradicije kroz njegovanje paštrovskog i crnogorskog melosa. Više u video zapisu.

 

Branka Medin Stanic

 

Kako je došlo do toga da grupa dobije ime Harmonija, po ćerci boga Aresa i Afrodite, na zanimljiv način je ispričao kum grupe Bratislav Bato Kokolj, novinar-reporter u penziji. Više u video zapisu.

 

Bratislav Bato Kokolj

 

Veliki fan grupe Miloš Boreta, pročitao je tekst koji je sastavio o Harmoniji inspirisan divnim pjesmama koje ona izvodi. Više u video zapisu.

 

Milos Boreta

 

U prvom bloku Harmonija je izvela pet pjesama koje su posvećene Budvi i Petrovcu, a nastupila je u karakterističnim mornarskim uniformama. Fragmenti ovih pjesama nalaze se u video zapisu.

 

Harmonija - 1

Harmonija 2.1

Harmonija 2.2

 

Na kraju prvog bloka izvedena je pjesma “Širuni”, koja predstavlja himnu Sportskog ribolovnog društva “Širun” iz Budve. Predsjednik tog društva Tiho Fabris uručio je cvijeće Harmoniji i zahvalio se za dugogodišnju saradnju.

 

Harmonija - 3

 

U sljedećem segmentu programa prikazana je razglednica fotografija grupe na video bimu. Bio je to hronološki prikaz grupe od 1983. do 2013. godine uz muzičku podlogu pjesme “Primorkinja”. Hronološki prikaz je uradio Vesko Milović iz nevladine organizacije “Infomont”, a orkestarski aranžman za pjesmu Primorkinja je priredio Leo Đokaj.

 

Video bim - 1

Video bim - 2

Video bim - 3

Video bim - 4

 

U drugom dijelu grupa je nastupila u paštrovskim nošnjama, a izveli su nekoliko obrada paštrovskih svadbenih pjesama, koje je “Harmonija” najčešće izvodila na svojim mnogobrojnim nastupima. Dio ovih pjesama nalazi se u video zapisu.

 

Harmonija - 4

Harmonija - 4.1

Harmonija - 4.2

Harmonija - 4.3

 

Predsjednica grupe Branka Medin Stanić uručila je zahvalnice sponzorima i prijateljima “Harmonije” koji su bili velika podrška  u dosadašnjem radu i omogućili opstanak grupe ovoliko godina.

 

Urucivanje zahvalnica sponzorima i prijateljima

 

U trećem bloku Harmonija je izvela pjesme posvećene moru, ljubavi, mašti, uspomenama i svome gradu. Nastupili su u stilizovanim paštrovskim nošnjama koje je kreirala Jelena Đukanović, modni kreator.

 

Harmonija - 5

Harmonija - 5.1

Harmonija - 5.2

 

Članice koje su u prethodnom periodu pjevale u grupi su: Vera Bradić, Danica Tomić, Rajka Špadijer, Marika Šuljak, Lana Marović, Ljilja Barac, Ranka Perunović, Ljilja Popović, Naza Benić, Ksenija Nikolić, Jelena Bubanja, Maja Jovanović, Ana Nikezić, Senada Leković, Olga Zenović, Vlasta Barac, Regina Đurić, Emilija Minić, Marija Vučković, Danijela Nikolić i Dušica Vugdelić. Bivše članice koje su bile prisutne u sali pridružile su se na bini i zajedno sa sadašnjim sastavom otpjevale pjesmu “Harmonija”, koja je i himna grupe.

 

Harmonija - 6

 

Poštovaoci i obožavatelji grupe Harmonija, na kraju koncerta su podijelili cvijeće članicama grupe.

 

Urucivanje cvijeća - 1

Urucivanje cvijeća - 2

 

Prepuna sala Akademije znanja je uživala u pjesmama Harmonije i srdačno ih nagrađivala burnim aplauzima tokom izvođenja svake pjesme kao i na kraju koncerta.

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

Posjetioci - 9

Posjetioci - 10

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS KONCERTA