Spomen dom Reževići – Fešta od smokava 2012

 

 

08.09.2012.

SPOMEN DOM REŽEVIĆI

FEŠTA OD SMOKAVA

 

U subotu 08. septembra 2012. godine održana je tradicionalna Fešta od smokava, peta po redu. Organizator Fešte je Spomen dom Reževići, a organizaciju je pomogla Turistička organizacija Budve.

 

 

Kao i prethodnih godina, manifestacija je privukla veliki broj posjetilaca. Sasvim očekivano, jer ko je jednom probao razna tradicionalna jela i pića od smokava koja su karakteristična za ovo podneblje, sigurno nije propustio priliku da to uradi ponovo. Dobra organizacija ove manifestacije u prethodnim godinama, uz onu provjerenu narodnu: “da se dobar glas daleko čuje”, obezbijedili su svake godine dosta novih posjetilaca. I stari i novi i mladi i oni manje mladi, bili su u prilici da uživaju u raznim specijalitetima od svježih i suvih smokava. Vidno mjesto na trpezi zauzimao je tradicionalni smokov vijenac – smokvenjak, a tu su bili i ćup i pjat od smokava. Kakva bi to fešta bila bez priganica, ruštula, fugace, patišpanja i ostalih đakonija. Nekoliko vrsta domaćih rakija dobro su došle da se nazdravi dobrodošlica gostima, a bogami i da se kvalitetno “skvasi” grlo.

 

 

Na Fešti od smokava bilo je i drugih sadržaja koji su privukli pažnju posjetilaca. Tu prije svega treba istaći Suvenirnicu u okviru koje su izloženi razni predmeti karakteristični za ovaj kraj. Takođe, tu je bila i Pjaca od smokava, gdje su se mogle kupiti svježe i suve smokve.

 

 

 

U zabavnom dijelu programu učestvovali su folklor i muška klapa KUD-a “Jedinstvo” iz Bara i Ženska vokalna grupa “Harmonija” iz Budve.

 

 

Uz bogatu trpezu i u opuštenoj atmosferi, uz prijatna druženja sa članovima KUD-a “Jedinstvo” iz Bara i “Harmonije” iz Budve,  prisutni su proveli prijatan septembarski dan ispred Spomen doma “Reževići”.