Scena između crkava – Koncert italijanskog kamernog orkestra “I Solisti Veneti”

 

I Solisti Veneti - 1

 
 

U utorak, 26. avgusta 2014.godine, na Sceni između crkava, održan je koncert italijanskog kamernog orkestra „I Solisti Veneti“. Organizatori koncerta su Grad teatar Budva i Ambasada Italije u Podgorici.

Prije samog nastupa kamernog orkestra “I Solisti Veneti”, prisutnima su se u ime organizatora obratili mr Blažo Radoman, direktor JU “Grad teatar” Budva i Njegova Ekselencija Vićenco del Monako, izvanredni i opunomoćeni ambasador Italije u Crnoj Gori.

 

Blazo Radoman

Vicenco del Monako

 

U brošuri koja je pratila koncert, za kamerni orkestar “I Solisti Veneti” je zapisano sljedeće:

“I Solisti Veneti je 1959. godine osnovao Klaudio Skimone i jedan je od najčuvenijih orkestara na svijetu koji izvodi kamernu muziku. Izveli su više od 5 500. koncerata u više od 80 zemalja i najvažnijim međunarodnim muzičkim festivalima (između njih su održali više od 30 koncerata na festivalu u Salcburgu). Snimili su preko 350 djela na CD, LP, DVD i objavili veoma širok spektar radova iz oblasti kulture, obrazovanja i promocije klasične muzike. Ne samo da su stalni gosti glavnih italijanskih i medunarodnih medija, nego su učestvovali u nekim od najvažnijih filmskih i TV muzičkih programa kao „Vivaldi, muzički slikar” od Fransoa Rajhembaha i „Hristovih posljednjih sedam riječi” sa Hajdnovom muzikom, uz dirigovanje Ermana Olmija u Đotovoj Kapeli Skrovenji. Štaviše, snimili su cjelovito izdanje radova Vivaldija i Albinonija i postigli međunarodni uspjeh izvodenjem nekih od remek djela velikih, ali zaboravljenih kompozitora kao što su Đuzepe Tartini, Valtazar Galupi, Alesandro Rola i tako dalje. Veliki uspjeh sa izvođenjem „Olando Furiozo” od Vivaldija (održanim u Veroni u Teatro Filarmoniko i u Parizu u Teatre du Chatelet, sa vodećim vokalnim solistima Viktorijom de Los Anđeles i Merilin Ноrn i uz dirigovanje Pjerluđija Pizija) otkrio je cijelom svijetu veličansvenost pozorišnih djela koje je radio Vivaldi. Oni sada završavaju operu omnia Đuzepea Tartinija. Popunjavajući рrаzninu u italijanskom muzičkom izdavaštvu I Solisti Veneti su objavili tematske kataloge djela glavnih venecijanskih kompozitora (Albinoni, Bonporti, Tartini, Galupi, Plati, Toreli, Dalabako, M. Lomba-rdini). I Solisti Veneti su bili prvi orkestar u Italiji koji je održavao koncerte u osnovnim i srednjim školama izvodeći specijalne programe. Njihov rad na ovakvoj promociji klasične muzike je nagrađena 1970. godine kada su pobijedili na takmičenju moderne muzike „Fastivalbar” zahvaljujući glasovima 350 000 mladih ljudi. Mnogi kompozitori su posvetili Klaudiju Skimoneu i I Solisti Veneti djela koja su komponovali samo za njih, i na taj način zasnovali novu muzičku formu namijenjenu za 12 ili više solo žičanih instrumenata: između ostalih to su: Buzoti, Šaili, Konstant, Korgi, De Pablo, De Piro, Donatoni, Guasero, Malipjero, Manconi, Morikone, Skelsi i mnogi drugi”.

 

I Solisti Veneti - 2

I Solisti Veneti - 3

I Solisti Veneti - 3

I Solisti Veneti - 4

I Solisti Veneti - 5

I Solisti Veneti - 6

I Solisti Veneti - 8

 

PROGRAM

 

Gioachino ROSSINI
(1792-1868)

Third Sonata in C major

for strings

Allegro

Andante

Moderato

 

Antonio VIVALDI
(1678-1741)

From the Opus Three “L’Estro Armonico”

Concerto n. 11 in D minor

for two violins, cello and orchestra

Allegro – Adagio spiccato Allegro

Largo e spiccato

Allegro

Soloists: Chiara PARRINI,

Francesco COMISSO, violins

Gianantonio VIERO, cello

 

Antonio VIVALDI
(1678-1741)

Concerto in A minor RV 419

for cello and orchestra

Allegro

Andante

Allegro

Soloist: Giuseppe BARUTTI, cello

 

Pietro Antonio LOCATELLI
(1695-1764)

(in the 250th anniversary of his death)

From the Opus Three “L’Arte del violino”

Concerto n. 12 in D major

“11 Labirinto Armonico”

“Facilis aditus difficilis exitus “

for violin and orchestra

Allegro

Largo

Allegro sempreforte

Soloist: Lucio DEGANI, violin

 

Giovanni BOTTESINI
(1821 – 1889)

Fantasy on “La Sonnambula” of Bellini

for double bass and orchestra

Soloist: Gabriele RAGGHIANTI, double bass

 

Antonino PASCULLI
(1842-1924)

“Simpatici ricordi della Traviata”

for oboe and orchestra

Soloist: Rossana CALVI, oboe

 

Jean Baptiste ARBAN
(1825-1889)

Variations on the “Carnival of Venice”

for trumpet and orchestra

Soloist: Roberto RIGO, trumpet

 

I Solisti Veneti - Posjetioci -1

I Solisti Veneti - Posjetioci -2

I Solisti Veneti - Posjetioci -3

I Solisti Veneti - Posjetioci -4