Sajam knjiga Podgorica – Predstavljena knjiga “Kulturno blago paštrovskih manastira” mr Lucije Đurašković


03.10.2021.

Predstavljanje knjige „Kulturno blago paštrovskih manastira (Mogućnosti turističke valorizacije) autorke mr Lucije Đurašković održano je juče na Sajmu knjiga i obrazovanja. O knjizi čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve, pored autorke, govorili su dr Predrag Zenović i mr Dobrila Vlahović. Moderator programa bila je Stanka Rađenović Stanojević.

Autorka je, između ostalog, istakla: „Izbor teme Manastiri u Paštrovićima i mogućnost njihove turističke valorizacije je proizašao iz dugogodišnjeg sistematskog istraživanja manastirskih kompleksa na području Paštrovića. To sam radila iz ugla istoričara umjetnosti sa posebnim interesovanjem za mogućnost njihove zaštite i prezentacije kroz turizmološki
aspekt koji bitno uključuje specifičnosti i mogućnosti za njihovu valorizaciju što bi značajno uticalo na razvoj kulturnog turizma i unapređenje turističke ponude paštrovskog priobalja, kao i cjelokupne budvanske regije, pa i šire.
Sam predmet istraživanja je interdisciplinaran, a ovo obavezuje da se iz pozicije različitih disciplina (istorija, istorija umjetnosti, komparativna religija, etnologija) istraži i interpretira značaj sakralnog spomeničkog nasljeđa u Paštrovićima u odnosu na specifičnu turizmološku funkciju. Ovo posebno kada je riječ o području dijela priobalnog pojasa
budvanske opštine kao po sebi atraktivnog prostora za razvoj niza različitih vidova turističke ponude, osobito kulturnog turizma.


Preuzeto sa sajta: sajamknjigapg.com


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − nine =