Program XXXVI festivala „Grad teatar“ za poneđeljak, 18. jul


U poneđeljak 18. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem pjesnikinje Tatjane Ćalasan, koja će predstaviti svoju zbirku poezije pod naslovom „Gramofon za jednu noć“.

Tatjana Ćalasan rođena je 1977. godine u Zenici, a živi u Podgorici. Diplomirala je germanistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama. “Gramofon na jednu noć je njena prva zbirka poezije.

Po riječima autorke, ova zbirka jeciklus poetskih zapisa, njih 166, nastao tokom godinu dana (2020). Zapisi su raspoređeni onim redosljedom kako su i nastajali, oivičeni u vinile (mjesece). Nemaju naslove, samo su numerisani i propraćeni ilustracijama akademske slikarke Sanje Raonić (brojeve, jer se čitaocu time otvara polje mogućnosti da songove nazove kako percipira). Ilustracije Sanje Raonić su neraskidivi dio zbirke i bez njih ne bi bila moguća punoća i zaokruženi izraz. Ilustracije su nastajale u periodu nastanka songova, gotovo paralelno i to daje barem dvoznačnu simbolku: veoma slična frekvencija emocija i izraza na dva različita načina: kroz riječi i likovni izraz. Ideja jeste da se baš takvi sklope u jednu cjelinu“.

Prof. dr Jasna Tatar Anđelić o zbirci kaže da je „putovanje kroz muziku, jezik i književnost reflektovano u unutrašnjem svijetu pjesnikinje. Taj je svijet veliki i raskošan, prostire se od Njemačke do Malte, od Švajcarske do Turske, od Mittel Europe do Istočnog Mediterana. U njemu se piju vino i rakija, kafe i čajevi, njegove stanice su kafane ali i planinski obronci, neke balkanske ulice i jedna zelena rijeka…„.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 12 =