Predstavljen program 30 jubilarnog festivala „Grad Theatre City Budva“

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 

U četvrtak, 16. juna 2016. godine, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen program i vizuelni identitet 30, jubilarnog, festivala „Grad Theatre City Budva“. Učestvovali su: Blažo Radoman, direktor Grad teatra; Boris Mišković, urednik dramskog programa; Milena Lubarda Marojević, urednik muzičkog programa; Merin Smailagić, urednik likovnog programa i Svetlana Ivanović, urednik književnog programa.

 

Ucesnici presa

 

30. jubilarni festival „Grad Theatre City Budva“ je na pragu. Prezentovanjem programa, na neki način, ozvaničen je početak i prije samog otvaranja. Početak jubilarnog festivala vjerovatno su svi zamišljali nekako drugačije, a ponajviše zapošljeni u Grad teatru. Naravno, tri decenije rada podrazumijevale su rješenja za neke probleme iz prethodnog perioda, mnogo sadržajniji program, opušteniji i svečaniji početak i neuporedivo zadovoljnije zapošljene u Grad teatru. Naslijeđeni problemi, posebno vezani za prostore koje koristi Grad teatar za odvijanje svojih programa, smanjen budžet za ovogodišnji festival, neizvjesno finansiranje i sam početak festivala, višemjesečna dugovanja ličnih dohodaka zapošljenima koji treba da iznesu sve poslove oko organizacije i realizacije sadržaja, sigurno je nešto što se nije očekivalo i ne priliči ovakvom, a posebno ne jubilarnom festivalu.

Postoji ipak nešto što obećava i uliva sigurnost da će ovogodišnji festival teći utvrđenom dinamikom, zadržavajući potreban kvalitet na koji su pośetioci programa prethodnih godina navikli. To je riješenost, upornost, istrajnost i velika želja svih iz Grada teatra, da i pored niza problema sa kojima se suočavaju, predviđeni program dovedu do kraja. Naravno, kad bi sve samo od njih zavisilo, to bi i bilo tako. Vjerujemo da će svi, a prije svega Opština Budva, iznaći način da se njihove želje ostvare, na zadovoljstvo građana i turista koji će ovog ljeta pośetiti Budvu.

 

Boris MiskovicDešavanja u okviru dramskog programa, obrazložio je urednik tog segmenta Boris Mišković. Između ostalog, istakao je, da je ovogodišnji budžet odredio koncepciju dramskog programa. To je uticalo na broj i tip dramskih programa, a nikako na njihov kvalitet. Kroz različite forme dramskih programa, biće prisutna rediteljska imena poznata u regionalnim okvirima. Po prvi put ove godine, ostvarena je odlična saradnja sa institucijama kulture iz Crne Gore, kazao je Mišković. Više u video zapisu.

 

Milena Lubarda MarojevicMilena Lubarda Marojević, urednik muzičkog programa govorila je o karakteristikama ovog segmenta čija je koncepcija nužno morala da se mijenja u odnosu na prethodne godine. Nemogućnost korišćenja crkve Santa Marija, koju je Grad teatar koristio godinama, uslovila je izostanak programa klasične muzike koji su se inače izvodili u tom prostoru. Naravno, to je dovelo do okretanja nekim drugim vrstama muzike za koje danas vlada značajno interesovanje, naglasila je Milena Lubarda Marojević. Više u video zapisu.

 

Merin SmailagicUrednik likovnog programa Merin Smailagić, istakao je da će ove godine u okviru ovog segmenta biti obilježen jubilej – 70 godina postojanja Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Tim povodom biće organizovana izložba najznačajnijih likovnih stvaralaca. Slikar Pero Nikčević i vajar Zlatko Glamočak, koji su svoj život i rad vezali za Pariz, predstaviće svoje radove u Budvi. Grafikama će se predstaviti Igor Rakčević, a Angel Korunovski iz Makedonije će imati izložbu, a vodiće i vajarsku radionicu. Predviđeno je i oslikavanje murala na temu “Festival”, kao I izložba fotografija vezanih za programe koji se realizuju u okviru Grada teatra. Više u video zapisu.

 

Svetlana IvanovicSvetlana Ivanović, urednica književnog programa je kazala da nas ovog ljeta čeka jedanaest književnih večeri na Trgu pjesnika. Posebno je istakla nastup Davida Grosmana, jednog od najpoznatijih izraelskih pisaca, koji će prvo veče festivala gostovati na Trgu pjesnika. Književni program je koncipiran tako da će omogućiti upoznavanje sa novim ostvarenjima na književno teorijskoj sceni regiona, ali I predstavljanje radova nekih od pisaca koji po prvi put gostuju u Crnoj Gori, kazala je Svetlana Ivanović. Više u video zapisu.

 

Blazo RadomanNakon izlaganja urednika pojedinih segmenata, prisutnima se obratio Blažo Radoman, direktor Grada teatra. Veći dio svog izlaganja, Radoman je posvetio problemima obezbjeđivanje neophodnih finansijskih sredstava, kako bi se ovogodišnji festival uspješno realizovao. Po njegovim riječima, iako je festival praktično počeo, još nije u potpunosti riješeno pitanje budžeta neophodnog za realizaciju svih programa. Izrazio je nadu da će se to osnovno pitanje ubrzo uspješno riješiti. Više u video zapisu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PRESS KONFERENCIJE

 

KLIKNITE NA ZNAK GRADA TEATRA KAKO BI OTVORILI KOMPLETAN PROGRAM

Grad-teatar-445x300