Poklonjenim knjigama, osnovali biblioteku


Da se dobra ideja može ubrzo realizovati, govori primjer formiranja biblioteke u hotelu TRE KANNE u Budvi.

Rukovodilac press centra u ovom hotelu i organizator brojnih kulturnih manifestacija,  novinar i publicista RANKO PAVIĆEVIĆ, došao je na lijepu ideju, o osnivanju hotelske biblioteke, tako što je prvi  poklonio 150 knjiga iz svoje kućne biblioteke.

Da se dobar glas daleko čuje, govori i postupak Udruženja književnika Crne Gore, čiji je predsjednik NOVICA DJURIĆ, u ime Udruženja poklonio 100 primjeraka knjiga, članova ovog najstarijeg esnafskog udruženja u Crnoj Gori.

Poznati književnici i pjesnici iz zemlje i regiona, ali i svijeta, nakon svojih brojnih književnih večeri koje se organizuju godinama u ovom budvansjom hotelu,  poklanjali su po jedan, ili više primjeraka svojih knjiga za hotelsku biblioteku, tako da se u sve brojnijem fondu, danas nalaze djela: RANKA JOVOVIĆA, ILIJE LAKUŠIĆA, BUDIMIRA DUBAKA, DRAGANA KOPRIVICE, PERIVOJA POPOVIĆA, TODORA ŽIVALJEVIĆA- VELIČKOG, NOVICE DJURIĆA, SLOBODANA RISTOVIĆA. MILICE KRALJ, VOJISLAVA KARADŽIĆA, JURIJA POLJAKOVA, MILICE BAKRAČ, DUŠICE LABOVIĆ, TATJANE KULJAČE, SANJE VILUS, RADMILE KNEŽEVIĆ, SAVA GREGOVIĆA, SLOBODANA VUČINIĆA, MIROJA VUKOVIĆA, DJORDJA BRUJIĆA i mnogih drugih, priča osnivač biblioteke Ranko Pavićević.  

Zanimljiv je i primjer pjesnikinje ZDRAVKE MANDIĆ iz Bileće, koja je nakon odlične književne večeri u Budvi, poklonila biblioteci 10 svojih knjiga, što je učinila i budvanka NADA KRIVOKAPIĆ,  darivanjem 10 primjeraka knjiga od svoje prve pjesničke zbirke.

Redovni posjetioci književnih večeri u press centru hotela TRE CANN-e u Budvi MAJA BRINIĆ i DRAGAN SEKULOVIĆ,  prije dva dana, poklonili su biblioteci 5 knjiga poznatog pisca i slikara MOMA KAPORA, dok je urednica izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice NATALIJA DJALETIĆ,  darivala pet izdanja.

Zahvaljujući piscima i pjesnicima, kao i ljubiteljima knjige, jako se radujemo što se fond naše biblioteke povećava i trenutno broji nešto više od 500 knjiga, te da će zahvaljujući planiranim nastupima književnih stvaralaca,a i novih darodavaca,  do kraja godine on biti značajno uvećan, kazao je za budvanski ART PRESS, osnivač biblioteke  u hotelu TRE CANN-e u Budvi, novinar i publicist RANKO PAVIĆEVIĆ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =