Podgorica – Predstavljena nova knjiga razgovora “ZNAKOVI VREMENA”

 

Nova knjiga razgovora “ZNAKOVI VREMENA”, novinara i publiciiste RANKA PAVIĆEVIĆA iz Budve, predstavljanaje u prisustvu velikog broja posjetilaca,  na ZIMSKOM SALONU KNJIGE – “BOOKA 2017”, u galeriji MODILJANI, u tržnog centra Mall of Montenegro u Podgorici.

 Riječ je o knjizi intervjua, koje je Pavićević vodio, sa najpoznatijim stvaraocima iz zemlje i svijeta, iz oblasti književnosti, pozorišta, likove umjetnosti, filma i muzike, tokom svoje duge i plodne novinarske karijere. Knjiga se pojavila, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, u izdanju izdavačke kuće NOVA KNJIGA iz Podgorice, budvanskog “GRADA TEATRA” i KOSMOS IZDAVAŠTVA iz Beograda.  

“Govoriti o Ranku Pavićeviću novinaru, svečarskim povodom, u trenutku objave knjige razgovora – Znakovi vremena, koliko je teško i zahtjevno, toliko je i obećavajuće korisno, u saznanju da se pred nama nalazi obilje intervjua znalački vođenih (razgovori i samorazgovori), sa znamenitim savremenicima, koji niisu ništa drugo do protagonisti svojevrsnog ulaženja u fenomen poetike tvorenja, koja za većinu intervjuisanih, nije zadatak, niti obaveza, već jednostavno, gotovo božansko pozvanje, kojem se  valja, bez rezerve i kalkulisanja, predavati do kraja, kazao je o Pavićevićevoj knjizi, književnik TODOR ŽIVALJEVIĆ – VELIČKI.  Pred nama se nalazi čudesna knjiga, brojnih i probranih stvaralaca, koji su životom i djelom zaslužili da uđu u ovaj jedinstven izbor raznovrsnih poetika, lično iskustvenih ali i teorijskih saznanja, uvjerenja i stavova, kako o društvenim prilikama, tako i o svom božanstvenom poslanju, kazao je u svom nadahnutom obraćanju, književnik Todor Živaljević – Velički.

U knjizi intervjua “Razgovori – Znakovi vremena” Ranka Pavićevića, govore svi – i pisci i slikari i glumci i muzičari, reditelji. Svi oni sjenče govorom i nastoje da kažu ono neizrecivo, ono što ih određuje kao umjetnike, ono što osmišljava, tako da često, u razgovorima sa Pavićevićem, njihov jezik, ne samo prolazi granice zadatog diskursa, nego postaje jezik po sebi, nova govorna formula kojom i kroz nekad izuzetno precizne odgovore i nama danas ostavljaju, nesaznajni prostor i dileme i strahove, kazao je pored ostaloga, novinar i pisac ĐORĐE BRUJIĆ.  U knjizi Ranka Pavićevića, kazao je on, govore oni, koji su prekoračili granicu trenutnosti i istorije, kao svevremenosti. Govore ono, o čemu bi najradije ćutali. Govore: Pekić, Kiš, Raičković, Desanka Maksimović, Trifunović, Mira Alečković, Bećković, …. Govori, Kusturica, Nikolić, Ćirilov,  Zafranoović, Tadić, Kralj, Šerbedžja, slikari: Đurić, Stanić, Mića I Ljuba Popović, Šobajić, Tošković, Olja Ivanjicki, Omčikus, i mnogi drugi.

Sadržajem i konceptom, Pavićevićeva knjiga postaaje potreban i autentičan izvornik, mjesto gdje se, u umjetničko-istorijskom smislu, mogu pronaći pouzdani predložci, za naučni i istraživački rad, ali prije svega predlošci lijepih misli i lijepih svjedočenja ljudi i o ljudima, koji su zakoračili u klasiku. Njihovi principi su nauk, njihovi iskazi pouzdanje i sigurna nit za pamćenje, za istoriju i kulturni identitet naroda, kazao je pored ostalog Đorđe Brujić, uz napomenu, da je čitajući razgovore Ranka Pavićevića, na mahove nije mogao oteti ustisku, da je preživio neku ovdašnju “Alhemiju reči”.

   Knjiga intervjua novinara i publiciste Ranka Pavićevića “ZNAKOVI VREMENA” nakon objavljivanja, izazvala je veliku pažnju stručne i čitalačke javnosti u zemlji i regionu. 

Zahvaljujući traganju, susretima i razgovorima sa ovim ostvarenim stvaraocima, koji su svako na svoj način, obilježili jedno vrijeme, na najljepši način sam “liječio” svoju dušu, učio nova saznanja, istraživao nove svjetove, razmišljao što znači slobodan i ostvaren čovjek i svakako bivao duhovno mnogo bogatiji čovjek, kazao je pored ostalog, autor knjige, novinar i publicista Ranko Pavićević, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 11 =