Petrovac – Otvorena izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare

U petak, 10. maja 2019. godine, u 20 časova u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Petrovcu (Spomen dom „Crvena komuna“ – JU Muzeji i galerije Budve) otvorena je izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare. Izložbu je otvorio Nikola Mirkov, dok se na otvaranju obratio i predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Na početku se u ime JU Muzeji i galerije obratila Itana Lalović, koja je brojne prisutne upoznala sa biografijom akademika Svetomira Arsića Basare, i istakla da je svima u JU Muzeji i galerije velika čast što je gospodin Arsić Basara prisutan, dodavši da je njegova izložba jedna od najznačajnijih u tekućoj izložbenoj godini Ustanove.

Predsjednik Opštine Budva, gospodin Marko Carević je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je mogao da prisustvuje ovom, za kulturu našeg grada, važnom kulturno-umjetničkom događaju: „Svetomir Arsić Basara je veliko i značajno ime srpske kulture. U svom vremešnom umjetničkom stvaralaštvu ovaj umjetnik traži istočnike svoga bića i bića svog naroda. Basara misli o izazovima vremena s kojim se suočava svijet, ali nikad ne zaboravlja rodno mjesto svoje duhovne i umjetničke vertikale – Kosovo i Metohiju. Njegova poslednja velika izložba u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti sabira djela koja su nastala kao umjetnička reakcija i bunt prema agresiji „nemilosrdnih anđela“, ukazujući da umjetnost čuva od zaborava rane prošlosti, a umjetnik uvijek dijeli sudbinu svojeg naroda. Večeras nas, ovdje u Petrovcu, u skulpturama izrađenim od drveta i metala, kao simbola tradicije i savremenosti, umjetnik vodi kroz prošlost i sadašnjost, epsku i etičku vertikalu srpskog naroda, njegove istorije, kulture i duhovnosti. Počastvovani smo ovom izložbom u našem gradu“, zaključio je predsjednik Opštine Budva.

Izložbu je zvanično otvorio gospodin Nikola Mirkov nadahnutim govorom o značaju Basarinog stvaralaštva, nakon čega se obratio i sam umjetnik, koji je istakao da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što je u Crnoj Gori, koja predstavlja inspiraciju za njegovu umjetnost, i mjesto na koje se vraća posle brojnih putovanja. Izložba će biti otvorena do 17. juna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + four =