Petrovac – Izložba instalacija Platonski oblici Klare Oros


U neđelju, 19. juna 2022. godine u 21 čas u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu biće otvaranje izložbe instalacija Platonski oblici / Platonic solids  vizuelne umjetniceKlare Oros (Mađarska). Kustoškinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

„Klára Orosz živi i radi u Pečuju već 25 godina. Diplomirala je i doktorirala vajarstvo na Univerzitetu u Pečuju, Fakultetu likovnih umjetnosti. Međutim, s južno-mađarskim gradom Segedinom je povezana na više načina  – rođena je tamo, započela osnovne studije vizualne umjetnosti u tom gradu – i trenutno je vanredna profesorica na Univerzitetu u Segedinu, Pedagoški fakultet, Katedra za umjetnost i istoriju umjetnosti.

Redovno učestvuje na mađarskim i međunarodnim izložbama i događajima umjetnika. Njenu umjetnost karakterišu velike skulpture i instalacije koje se bave prostorom i interakcijom publike.

Njen rad se bavi reinterpretacijom pravilnih Platonovih tijela i njihovom skulpturalnom interpretacijom. Kontekstualizuje, interpretira, modelira i povezuje različite discipline, od antičkog polazišta do savremene vizualne umjetnosti.

Ova instalacija pod nazivom Platonic Solids nastoji uključiti publiku i nadograditi se na konkretnom fizičkom iskustvu interakcije s predmetom koji se isprobava.

Pravilna Platonova tijela su konveksna geometrijska tijela čije su strane izrađene od kongruentnih pravilnih poligonalnih strana. U trodimenzionalnom prostoru postoji pet takvih pravilnih tijela. Primarna karakteristika Platonovih tijela je da je svaki oblik savršeno upisan u sferu i njegove spoljašnje tačke odgovaraju spoljnjoj površini te sfere.

S obzirom na to da je interaktivnost – ili ,,upotrebljivost”  od izuzetne važnosti prilikom konstruisanja instalacije, određenim djelovima instalacije je veoma lako upravljati i na taj način se omogućava posmatraču da slobodno rekonstruiše instalaciju i stvara varijacije od njih u prostoru galerije”, navodi se u tekstu kataloga Rita Varge, umjetnice i kustosa.

„Moja umjetnička praksa vremenom se promijenila i iz „tradicionalnih“ skulptura pretvorila se u instalacije, gdje se publika mogla upoznati s predmetima i prostorom. Ti vajarski elementi su obično kombinovani s nekim drugim medijima. Učešće publike jedan je od najznačajnijih aspekata mojih radova. Publika bi se uključila i kroz interakciju postala sastavni dio mog rada. Moji radovi obično polaze od trenutne  galerijske situacije i transformišu je u interaktivni krajolik. To utiče na publiku, motiviše ih da rade ono što inače ne rade u galerijskom prostoru, fizički ih „koriste”, uživaju i doživljavaju umjetničko djelo. Moja namjera  je da granice između gledaoca i učesnika nestanu,  i da pozovem publiku na interakciju, učestvovanje i „uživanje”, navodi se u riječi autorke i umjetnice Klare Oros.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 9 =