Otvorena izložba radova polaznika “Škole slikanja za treću dob” u Narodnoj biblioteci BudveU organizaciji Narodne biblioteke Budve, u četvrtak, 20. juna 2019. godine, u holu Akademije zanja otvorena je izložba radova polaznika radionice “Škola slikanja za treću dob”, koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević.

Izložbu čini 50 radova nastalih u okviru tromjesečne radionice u Narodnoj biblioteci Budve, u različitim tehnikama: crtež, akvarel, pastel, akril, kolaž, kombinovana tehnika i sl.

Izložbu je otvorio predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budve dr Predrag Zenović. On je istakao značaj svih radionica koje je pokrenula Biblioteka i u koje su uključene sve starosne grupe, kako funkcioniše i kako se odnosi prema svim generacijama i da je cilj vratiti publiku u prostore kulture:  “cilj ne samo naše Biblioteke nego ja vjerujem i svake institucije kulture danas u svijetu je da vrati publiku u svoje prostore, prostore kulture i ja mislim da to Biblioteka radi sjajno, da sijaset radionica koje se tiču polaznika osnovne škole, predškolskog uzrasta, pa evo i radionice koja je za treću dob iako taj pojam i nije adekvatan posebno kad vidite ovaj slikarski izraz koji potpuno nekad odstupa od tih definicija i raznih podjela na dob, ali u svakom slučaju za svaku generaciju je bilo ponešto i mi ćemo nastaviti sa društveno angažovanim projektima koji uključuju naše građane i vraćaju ljude u institucije kulture. Ova radionica ima slikarski medij i Biblioteka time pokazuje da nije samo fokusirana na jedan, onaj prvi medij ljudski tj. govor, nego i sliku. Uostalom, knjiga nikad nije bila samo jednomedijalna stvar  nego je uvijek uključivala više medija” – istakao je Zenović i dodao da sve postavljene slike govore više nego 1000 riječi, a svako ko pogleda izložbu neće mu odmah postati jasno da se radi o nekoj amaterskoj školi, jer slike pokazuju da to nije slučaj. “Ja vjerujem da je razlog tome upravo taj što je školu vodila naša sjajna slikarka Rajka Kujundžijević koja ima svoj specifičan izraz i koja se ovdje pokazala kao sjajni pedagog i vjerujem da su ove dame, polaznice, našle jedan svoj prostor za rad i stvaranje zajedno sa Rajkom i da su sve zajedno uspjele da proizvedu ovo što vidimo večeras i što je impresivno.”

Slikarka, voditeljica radionice, Rajka Kujundžijević je pozdravila prisutne posjetioce ali posebo okupljene polaznice Škole slikanja za treću dob istakavši zadovoljstvo njihovim zalaganjima i talentima: “cijela grupa koja je bila prijavljena izdržali su do kraja i napravile su jedan milje međusobnog druženja, iskazale  poštovanje  Narodnoj biblioteci, gospođi Mili Baljević i meni lično kao predavaču. Imala sam sluha pojedinačno za svaku od njih, da ih pronađem, da ih uputim kako najbolje da dođu do svog cilja a to je ostvarenje slike koja je vrijedna. Naravno, već ste se uvjerili da su ove slike prilično vrijedne i da imaju živost. Ono što možda akademski slikari i slikari koji su već u profesiji negdje gube godinama to je ta živost, ali među ovim slikama je toliko živih elementa da je prosto zadivljujuće. Za kratko vrijeme, tri mjeseca, mi smo prošle više tehnika od crteža do akrilika i lagano sam ih uvodila u sve to. Kako je tekao neki naš proces razvoja? Ja sam morala ipak da ih resetujem jer mi smo svi inhibirani svakodnevnim problemima i one dođu već dosta umorne i onda sam nekih 40 minuta pričala o nekim drugim temama da bih ih uvela u energiju koja se zove umjetnost. Mislim da je to rezultiralo time da su odavde odlazile zadovoljne i jedva čekale ponovni susret tako da sam shvatila da je radionica jednom sedmično bilo malo za njih”  – pojasnila je slikarka Rajka Kujundžijević.

Radionicu “Škola slikanja za treću dob” pohađale su polaznice, njih dvadesetak  i zasigurno dobile mnogo više od onoga što je bio cilj radionice – edukacija i ispoljavanje talenta kroz slikanje. Radionica koja je tokom protekla tri mjeseca realizovana u organizaciji Biblioteke, pokrenuta je sa idejom o potrebi pune integracije starijih lica u životnu zajednicu kroz obrazovanje i razvoj sposobnosti.

Izloženi radovi u holu Akademije znanja mogu se pogledati u narednih deset dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 3 =