Otvorena izložba „Evo cveta dovoljno smelog da mirišeˮ umjetnice Marije Vukosavljević


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u četvrtak, 16. novembra 2023. godine, u 19 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena je izložba „Evo cveta dovoljno smelog da miriše” umjetnice Marije Vukosavljević. Kustos izložbe je Danka Mitrović, diplomirani vajar. Izložbu je zvanično otvorio starješina Crkve Svete Trojice u budvanskom Starom gradu, jerej otac Aleksandar Lekić.

Dio govora:

„Zaista osjećamo da ikone Marije Vukosavljević donose susret koji liječi a do njega nije lako doći jer sam ikonopisac mora da se upodobljava i da uzrasta prema liku onoga koji je jedini, Sveti. Pred nama je jedan originalan i autentičan rad. Za njega je zaista bio potreban jedan iskorak i jedna smjelost i jedna hrabrost. Marijin rad odiše slobodom, ali ne bilo kojom slobodom, i to je vrlo važno naglasiti, slobodom koju ona ima u čovjeku Hristu. Ona je smjela u izboru materijala ili modernih tehnika koje koristi. Ona je hrabra u odabiru momenta ekspresivnih i dinamičnih tonova i sve nas to nekako razbuđuje iz neke naše učmalosti i jednoobrazne dosadne priče koju vrlo često gledamo u savremenom ikonopisu.”

Marija Vukosavljević rođena je 1979. godine u Valjevu. Diplomirala je na FPUD u Beogradu. Član je ULUPUDS-a.

Realizovani projekti u vezu:

PLAŠTANICE: Crkva Sv Lazara Kosovskog, Bijeljina, Crkva Sv. Pantelajmona, Divčibare, Manastir Vratna, Crkva Sv. Jovana, Paune; Manastir Sv. Nektarija, Egina; Manastir Hilandar; Manastir Lelić, Valjevo; Saborna crkva u Novom Sadu, Crkva Sv. Save u Novom Sadu; Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Mladenovac; Vladičanski dvor u Kruševcu; Manastir Gradac, Brvenik; Crkva Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 1 =