Monodrama Nadežda Petrović povom 150 godina od rođenja


JU Muzeji i galerije Budve u petak, 17. novembra 2023. godine, u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biće izvedena monodrama Nadežda Petrović povodom 150 godina od rođenja.

Glumica Biljana Đurović predstaviće se publici u ulozi Nadežde Petrović. Istoimenu monodramu režirao je Božidar Đurović, a urađena je u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Za ulogu legendarne slikarke u monodrami za koju je sama adaptirala tekst na osnovu autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz knjige „Boje i barut” Olgice Cice, i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, Biljana Đurović osvojila je Zlatnog viteza u Moskvi, priznanje Glumac Evrope, nagradu za najbolju monodramu u Istočnom Sarajevu, nagradu na najbolju žensku ulogu na festivalima u Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji i mnoge druge.

„Radnja predstave smještena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi valjevske bolnice, 3. aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umjetnosti u ratu, razmišljajući „o čudu života i smrtiˮ bezuspješno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. U svojim sjećanjima ona oživljava  slike  Stare  Srbije i Maćedonije iz 1903, slike borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske Srbije 1915. oboljele od pjegavog tifusa … i to  je  njen lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbine”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 5 =