Otvaranje izložbe Paštrovskih slikara „Umjetnici iz Paštrovića Beogradu’’


U četvrtak, 10. marta 2022. godine u 18 časova u Biblioteci grada Beograda u Beogradu biće otvaranje izložbe Paštrovskih slikara, „Umjetnici iz Paštrovića Beogradu’’.

Povodom tradicionalno obilježavanih dana Stefana Mitrova Ljubiše, Udruženje Paštovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni Pijesak’’, ove godine je pripremilo posebno bogat program sa brojnim učesnicima. Povod je i 60 godina od osnivanja Udruženja i u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda kao i Javnom ustanovom „Muzeji i galerije Budve’’ organizovana je ova važna manifestacija.

Program je podijeljen u dva segmenta:  Naučni skup o djelu Stefana Mitrova Ljubiše i  otvaranje izložbe Paštrovskih slikara. Prvi dio programa će otvoriti čelista Dušan Stojanović sa violistkinjom Ivanom Gladović Erčić, koji će na otvaranju skupa između predavanja izvesti muzičke numere kompozitora Branka Zenovića ispirisane paštrovskim melosom. Petnaestominutna predavanja na književnom skupu održaće:  akademik Radomir V. Ivanović, dr Mila Medigović Stefanović, dr Zoran Živković i dr Ana M. Zečević. Nakon književnog skupa slijedi otvaranje izložbe četiri paštrovska umjetnika: Sava Pavlovića sa akvarelima iz ciklusa „Maslina u mom oku’’, Veljka Buća Mitrovića – ulja na platnu, Nika Kalađurđevića – ulja na platnu i  Jovana Pake Kentere – mozaici. Svaki od pomenutih umjetnika izložiće po pet svojih radova. Drugi dio programa započinje sa članovima Etno ansambla „Kult”, koji će izvesti dvije paštrovske pjesme, kao i po jednu budvansku i grbaljsku, a koje su zabilježili Franjo Kuhač i etnomuzikolog dr Zlata Marjanović. Samu izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković direktorica JU „Muzeji i galerijie Budve’’ koja je i dobitnica prve nagrade Udruženja „Mitar Davidović“.

Izložba je organizovana u okviru Ljubišinih dana, povodom 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše i 60 godina od osnivanja Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića „Drobni pijesak’’ u Beogradu i biće otvorena do 24. marta 2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 10 =