Održan XII međunarodni avgustovski festival folklora u Petrovcu


Na platou ispred Spomen-doma „Crvena komuna” u Petrovcu u ponedeljak, 21. avgusta 2023. godine, sa početkom u 20h održan je XII međunarodni festival folklornih ansambla pod nazivom „Avgustovsko festivalsko veče u Petrovcu”.

Festival je održan po dvanaesti put u organizaciji Multikulturalne internacionalne organizacije folklornih festivala (MIOF), sa sjedištem u Ohridu, uz podršku i saradnju JU Muzeji i galerije Budve i Spomen doma „Crvena komuna”, koji je i domaćin ovog tradicionalnog folklornog festivala.

Početak festivala i dolazak učesnika upriličen je tradicionalnim defileom na petrovačkom šetalištu prema amfiteatru SD ,,Crvena komuna”.

Direktor MIOFF-a Zoran Leveski pozdravio je prisutnu publiku, zahvalio domaćinima na sedmogodišnjoj saradnji, organizaciji, podršci i gostoprimstvu, a prisutnoj publici obratio se riječima koje je emotivno i iskreno saopštio:

 “Dolaskom u Petrovac, i našim nastupima pred petrovačkom publikom i turistima, ovaj prostor (amfiteatar) ispred SD “Crvena komuna” na kome se održavaju festivalski dani, čini ga sasvim drugačijim i posebnim sa njegovom scenom i atmosferom koja krasi i pruža publici jedinstveni kulturni događaj koji je prepoznat i autentičan na crnogorskoj i međunarodnoj sceni.

Učesnike festivala u ime SD,,Crvena komuna” i JU Muzeji i galerije Budve pozdravio i poželio dobrodošlicu Miroslav Grubić kao organizator ovog tradicionalnog kulturnog događaja, a publici poželio da uživaju u večerašnjem festivalu.

Direktor MIOFF-a i voditelj ovog festivala Zoran Leveski najavio  je bogat program učesnika.

Petrovačkoj publici  se predstavilo šest folklornih ansambala iz: Češke, Slovačke, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Bugarske, a ukupno je nastupilo 240 učesnika.

Na kraju programa direktor Zoran Leveski zahvalio se domaćinima i kolektivu sa najavom za festival koji će se održati sljedeće godine u istim terminima.

“Ovaj prepoznati jedinstveni festival, propraćen je brojnom publikom i ovacijama sa upotpunjenjem i doprinosom ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudu u okviru opštine Budva i njenom projektu kandidature za Evropsku prijestonicu kulture u okviru države Crne Gore”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =