Odigrana predstava Kralj Edip

 

Lutkarska predstava Kralj Edip” na sceni između crkava: Klasik za mlade i odrasle

 

Dramski program 36. festivala Grad teatar nastavljen je 25. jula, kada je na sceni između crkava izvedena lutkarska predstava „Kralj Edip“ zasnovana na Sofoklovoj drami u adaptaciji i režiji Luciana Delprata. Riječ je koprodukciji HNK “Ivan pl. Zajc” iz Rijeke i Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke.

„Kralj Edip“ je temeljno djelo pozorišta evropskog kulturnog kruga, Sofokleova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za objašnjenje ideje tragične sudbine. Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Kordobe, Luciano Delprato, ponudio je savremeno čitanje klasične dramske literature, te na taj način približio lektirni naslov mladoj publici. Uz pomoć novih medija, lutkarskog pozorišta, animacije objekata, ova komorna predstava čini „Kralja Edipa“ značajnim za one koji se prvi put susreću s tim naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija.

Predstava je za mlade i odrasle, a autorski tim pored Luciana Delprata čine i prevodilac Nikolina Židek, dramaturg Nataša Antulov i kostimograf Manuela Paladin Šabanović.

Jedan od glumaca u predstavi, Alek Đaković, je nakon igranja u Budvi kazao da je ambijentalni prostor učinio svoje te da je drugačije igrati predstavu na otvorenom u odnosu na to kako su navikli do sada da je igraju.

“Predstava jeste intimnija, kombinacija lutaka i glumaca. Naše iskustvo sa publikom je da su prvih pet minuta u malom šoku, ali se onda ipak naviknu na kod same predstave. Reditelj je htio da dobije neke stvari koje ne bi mogao da dobije da su samo glumci na sceni, igra se na više nivoa” naveo je Đaković i dodao da nije prvi put na festivalu Grad teatar jer je prije 8 godina igrao u predstavi “Tri mušketira”, a za Budvu i festival ga vežu lijepe uspomene.

“Super je ovaj ambijent za igranje, odlična scenografija, Stari grad daje dušu predstavama. Posebno kada igrate ovako neke stare klasike, oni se dobro uklapaju u ovaj prostor. Grad, s druge strane, ima svoj noćni život, udesetostručite stanovništvo tokom ljeta. A publika koja dolazi na festival je taj jedan odabrani dio”, kazao je.

Glumac Dean Krivačić je kazao da je predstava potpuno čvrsta i nema mjesta improvizaciji, iako izgleda da ima.

“Zavisi od toga gdje gostujemo, negdje publika zaista reaguje, a negdje kao u Budvi se ne čuje ni muva. Ali to ne znači da je njima loše već suprotno, potpuno su u predstavi. Večeras je bila ta verzija sa tišinom. Mi znamo šta smo napravili, petorica smo prijatelja koji drže predstavu, odlična ideja, tekst i reditelj Luciano Delprato. Moja žena Argentinka ga je dovela ovdje da napravi ovu predstavu, to je mješavina lutkarske predstave i nas glumaca koji nismo samo lutkari već i sudionici predstave i Edipove zle sudbe. Uživali smo u radu na ovoj predstavi i uživamo kad je igramo svaki put, ona počne i završi se u sekundi”, istakao je Krivačić.

U predstavi pored Krivačića i Đakovića igraju Edi Ćelić, Mario Jovev i Nikola Nedić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =