Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za utorak, 26. jul

 

U utorak, 26. jula, na sceni između crkava, u Starom gradu, sa početkom u 21 č, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ koncertom pod nazivom Priče o ljubavi, nadanju i patnji –  Tales of Love, Hope and Despair. Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade, a nastupaju Milan Milošević (klarinet), Žarko Perišić (fagot) i Zagrebački kvartet u sastavu Martin Krpan (I violina), Davor Filips  (II violina), Hrvoje Filips (viola) i Martin Jordan (violončelo).

Umjetnici će izvoditi djela Bramsa, Mocarta, Dvoržaka i Daulenda, a publika će biti u prilici da čuje svjetsku premijeru programskog djela Faršida Samandarija, savremenog kanadskog kompozitora iranskog porijekla, za fagot, basetni klarinet i gudački kvartet pod nazivom “To the Tails Unsaid” (Neizgovorene priče).

 Milan Milošević, klarinetista, stekao je doktorat muzičke umjetnosti na Univerzitetu Britanske Kolumbije. Trenutno je predavač klarineta na Kanadskom kraljevskom muzičkom koledžu (RCM) i angažovan je kao solo klarinetista Interkulturalnog orkestra (VICO) u Vankuveru. Prije doktorskih studija na Univerzitetu Britanske Kolumbije bio je član Beogradske filharmonije i predavao klarinet na Univerzitetu Manitobe. Imao je nastupe kao internacionalni solista na Splitskom ljetu, Zadarskom ljetnjem festivalu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Gradu teatru Budva, Barskom ljetopisu i drugim renomiranim internacionalnim festivalima. Nastupao je kao spoljni saradnik sa Vankuverskim simfonijskim orkestrom.

Žarko Perišić, fagotista, završio je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u rodnom Splitu. Tokom studija u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1990. godine, prima brojna priznanja na republičkim i saveznim takmičenjima kao fagotista i kamerni muzičar. Počev od septembra 1996. godine, prešao je na mjesto solo fagota u Kamernoj filharmoniji Salzburg, gdje i danas nastupa (pored ostalih angažmana) Svira koncerte sa sljedećim ansamblima: Camerata Salzburg, austrijski ansambl za novu muziku, Klangforum iz Beča, orkestri Gustav Maler kamerni orkestar, Gruzijski kamerni orkestar, Mozarteum orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Kamerni orkestar Evrope. Širom Evrope redovno nastupa kao solista fagota.

Zagrebački kvartet osnovan je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj muzičkoj sceni. Prvi koncert je održao 25. aprila 1919. godine  i već tada je postavio visoke kriterijume, koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja. Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoar, od klasike, Hajdna, Mocarta, Betovena, Bramsa, do savremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo. Nastupali su često po Evropi, a u više navrata održavaju velike turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, bivšem Sovjetskom Savezu, Rusiji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 19 =