Moderna galerija – Koncert gospel hora “Bee Geesus”

 

Budva2

 
 

U petak, 22. aprila 2016. godine, u Modernoj galeriji u Budvi, nastupio je gospel hor “Bee Geesus” iz Ljubljane. Horom je dirigovao Matej Virtič, a gostovanje je obezbijedila organizacija Adra Crna Gora.

 

Hor Bee Geesus - 1.1

 

A cappella gospel hor Bee Geesus

Hor Bee Geesus je, osim po isključivo vokalnom izvođenju, prepoznatljiv po svojoj energiji kojom oduševljava slušaoce širom Slovenije, ali i izvan nje. Umjesto instrumentalne pratnje hor u svoje aranžmane uključuje beatbox i druge elemente vocal play-a, što ga čini jedinstvenim među gospel horovima.

Jedini gospel hor u Sloveniji nije samo izvođač gospela, već vidi pravi smisao svog djelovanja u širenju radosne vijesti koju donose uz gospel pjesme. Taj smisao u velikoj mjeri potkrjepljuju svojim učestvovanjem u humanitarnim projektima. Bee Geesus je inicijator i voditelj projekta Gospel d.d., koji se realizuje svake godine, a predstavlja najveći koncert gospel muzike u Sloveniji, u kojem se slovenački izvođači crnačke duhovne i popularne muzike ujedine u prikupljanju sredstava za đecu koja su žrtve nasilja. Bee Geesus je u decembru 2009. zastupao Sloveniju u svjetskom humanitarnom projektu “Starbucks Love Project” čime se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Bee Geesus svake dvije godine već tradicionalno učestvuje na njemačkom festivalu Gospelkirchentag, što je najveći međunarodni gospel festival u Evropi. Sa svojim svježim i jedinstvenim pristupom gospel muzici pjevačice i pjevači oduševili su Karlsruhe u septembru 2010., Dortmund u junu 2012. i Kassel u septembru 2014. Od strane njemačke publike i medija interesovanje za slovenački gospel hor svaki put je veliko, a izvrsnim odzivima se pridružuju i stručnjaci.

Hor djeluje pod umjetničkim rukovodstvom Mateja Virtiča, koji je jedan od najistaknutijih predstavnika a cappelle u Sloveniji.

 

Hor Bee Geesus - 2

Hor Bee Geesus - 3

Hor Bee Geesus - 4

Hor Bee Geesus - 5

Hor Bee Geesus - 6

Hor Bee Geesus - 7

Hor Bee Geesus - 8

Matej 2

 

Nastup hora “Bee Geesus” u Budvi je bila prilika da se na ovim prostorima, najvjerovatnije, po prvi put čuje gospel muzika. Teško je riječima opisati ośećaj koji su prisutni na koncertu imali slušajući nastup hora, koji je na najbolji način prezentovao gospel muziku koja u sebi sadrži i emocije i duhovnost i radost i pozitivnu energiju. Predivni glasovi solista, u pratnji izvanrednog hora, a pod fantastičnim rukovođenjem dirigenta Mateja Virtiča, prosto su ponijeli publiku koja je to iskazala dugotrajnim aplauzom na kraju svake numere. Skoro kompletan repertoar je na engleskom jeziku, ali to nije bila nikakva prepreka, jer upravo kako je to naglasio u uvodnom izlaganju dirigent Virtič, i ako publika možda u potpunosti nije razumjela tekst, veoma dobro je ośetila pozitivnu energiju koju daje hor izvođenjem gospel muzike. Ispred svake numere, Matej Virtič je kroz njenu najavu na zanimljiv način dao i niz informacija vezanih za ovu vrstu muzike, autore ili poznate izvođače numera, tako da je nastup hora u Modernoj galeriji imao, osim onog što se ne može riječima opisati već treba doživjeti, i određeni edukativni karakter. Hvala horu “Bee Geesus” i organizatoru Adra Crna Gora koji su omogućili ovo divno druženje sa gospel muzikom, koje će sigurni smo, svi prisutni dugo pamtiti.

 

FRAGMENTE NASTUPA HORA MOŽETE VIĐETI
U SLJEDEĆEM VIDEO ZAPISU

 

Kontakt podaci hora “Bee Geesus”:

e-mail: info@beegeesus.si
tel: +38631658826
www.beegeesus.si
www.facebook.com/BeeGeesus