Moderna galerija – Izložba gravura Džemala Akjildiza

 

Ambasada Turske u Podgorici i Moderna galerija

 
 

U Modernoj galeriji u Starom gradu Budva,  17.02.2014. godine otvorena je izložba gravura umjetnika Džemala Akjildiza (Cemala Akyıldıza) iz Turske. Na izložbi je predstavljeno 60 radova koji prikazuju stare turske kuće.

 

Sa otvaranja izlozbe

 

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Njegova Ekselencija Mehmet Niyazi Tanilir govorio je o likovnom stvaralaštvu Džemala Akjildiza. Iz njegovog bogatog umjetničkog opusa posebno je izdvojio radove koji se odnose na dvije teme – portrete Ataturka i gravure tradicionalnih turskih kuća. Više u video zapisu.

 

Turski ambasador njegova ekselencija

 

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.  Ovakva kulturna dešavanja pružaju pravo zadovoljstvo jer se upoznaju novi krajevi i stiču se novi prijatelji, kazao je Lazar Rađenović. Više u video zapisu.

 

Lazar Radjenovic

 

Džemal Akjildiz je u svom obraćanju kazao da izloženi radovi predstavljaju najznačajnija djela na kojima je predstavljena tradicionalna turska arhitektura. Autor ističe da na tlu Crne Gore postoje značajni istorijski spomenici i da se nada da će sljedeća njegova izložba biti posvećena upravo njima.

 

Dzemal Akjildiz

 

Džemal Akjildiz je rođen 1933. godine u predgrađu Of u Trabzonu.
1949. godine odlazi u Istanbul gdje upisuje Likovnu akademiju. U međuvremenu je pored akademije radio u ateljeima poznatih slikara, gdje se prvenstveno bavio klasičnim slikarstvom. Posvećen slikarstvu i umjetnosti puno je toga uklopio u svoj životni vijek. Umjetnik koji je djelovao na svakom polju slikarstva u javnost je dospio slikajući slike za razne naučne i školske knjige.

Džemal Akjildiz sa svojim djelima ostavlja primjere koji će biti svjetlo u istraživanju budućim istraživačima, prvo je naslikao rodnu kuću koja je stara tri vijeka, a zatim je nastavio da slika Konake u oblasti Crnog Mora koji su neprikosnoveni kada je u pitanju kombinacija drvene arhitekture. Obilazeći sve dijelove lijepe Anadolije, on vrši pregled ovih djelova i istražuje njihovu istoriju, a zatim ih u svom ateljeu u Istanbulu pretače u sliku-gravuru.

Danas nastavlja da slika najreprezentativnije objekte sa specifičnim arhitektonskim karakteristikama kao što su djela arhitekte Mimara Sinana i drugih važnijih džamija u Turskoj, te djela Seldžuka i Osmanlija koja lično obilazi i istražuje.

Radove širokog sadržaja izlagao je preko 80 puta u zemlji i inostranstvu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 1

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 2

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 3

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 5

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 6

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 7

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 8

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 9

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 10

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 11

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 12

Izlozba grafika Džemala Akjildiza u Modernoj galeriji u Budvi - 13

 

POSJETIOCI IZLOŽBE

Posjetioci 1

Posjetioci 2

Posjetioci 3

Posjetioci 4

Posjetioci 5

Posjetioci 6