“Maca Papučarica” oduševila budvansku djecu


U srijedu, 28. jula, dramski program XXXV festivala “Grad teatar”, nastavljen je lutkarskom predstavom Gradskog pozorišta iz Podgorice „Maca Papučarica“ (3+). Predstava je rađena po motivima istoimene priče Ele Peroci, a u režiji Davora Dragojevića.

Priča Ele Peroci o Maci Papučarici koja djecu kažnjava zbog neurednosti tako što im noću uzima papuče koje nisu ostavili na svoje mjesto, oduševila je mnoge generacije. Prvo kao priča pred spavanje, onda i kao slikovnica uz koju su mnogi naučili da čitaju i na kraju kao lektira.

Reditelj Davor Dragojević o predstavi je rekao: “Maca Papučarica, slovenačke književnice Ele Peroci, je klasik dječijeg, a i roditeljskog, pričanja priča prije spavanja. U čemu je njena tajna? Možda u tačnom odabiru detalja iz svakodnevnog dječijeg života ili u jasnom i jednostavnom pričanju priče upravo jezikom djece, načinom kako bi je djeca ispripovijedala sama sebi. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg sam se odlučio da, po motivima ove priče, uradim i tekst i da ovu divnu priču pretočimo u lutkarsku predstavu. Jednostavnost u pisanju, ali razumljivost i jasna poruka koju ova priča nosi, preporučuje je i za manji uzrast djece, već od tri godine.”

Publika, koju su mahom činila djeca u pratnji svojih roditelja, s uživanjem i oduševljenjem je pratila dešavanja na sceni između crkava do samog kraja kada su glumci nagrađeni velikim i najiskrenijim aplauzom.

Glumac Pavle Popović je kazao da je jako važno da se igraju predstave za djecu.

“Posebno sada kad djeca nisu ni išla u školu, kada se slabije druže zbog situacije sa kovidom. Lijepo je da imaju mjesto gdje će se okupiti i družiti, a pozorište je sjajno mjesto za to i zbog toga je trenutno najvažnije da se igraju predstave za djecu. Druženje je ključna poruka ove predstave. I ja sam kao dijete gledao ovakve predstave, upravo u Gradskom pozorištu sa šest godina sam gledao “Čarobnjaka iz Oza pa mi je to ostalo u glavi i znam kako to djeluje na djecu. Oni to pamte i posle se sa radošću vrate u pozorište kada porastu”, kazao je.

Glumica Tihana Ćulafić je kazala da je prva poruka predstave ta da treba da čuvamo svoje prijatelje.

“Druga poruka je da naučimo šta je red i da čuvamo svoje stvari. Iako predstava jeste za najmlađi uzrast, mi “veliki” se uvijek zaigramo u toj priči o Maci Papučarici i zaista nam predstavlja radost i uživanje. Tekst je šarmantan i zanimljiv, predstava razigrana i vedra tako da svaki put uživamo dok je igramo.”

Pored Ćulafić i Popovića, u predstavi igraju i Sejfo Seferović, Dijana Dragojević, i Marija Đurić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 9 =