Koncert crnogorskih gitarista Danijela Cerovića i Gorana Krivokapića

 

 

U srijedu, 25. jula, u Santa Mariji, održan je koncert poznatih crnogorskih gitarista Danijela Cerovića i Gorana Krivokapića.

 

 

Goran Krivokapić je rođen 1979. godine u Beogradu. Počinje da uči gitaru u muzičkoj školi u Herceg Novom, u klasi Mića Poznanovića, da bi u 2000 diplomirao na FMU u Beogradu, u klasi Prof. Srđana Tošića. Po završetku studija na FMU, nastavio je sa studijama na „Musikhochschule“ u Kelnu, kod Prof. Huberta Kepela i Prof. Roberta Ausela, gdje je završio postdiplomske studije 2006. Magistarske studije je završio na Konzervatorijumu u Mastrihtu u klasi prof. Karla Markjonea. Goran Krivokapić je dobitnik prvih nagrada na 17 međunarodnih takmičenja gitare, od kojih su mnoga među najprestižnijima u svijetu. Kao solista, Goran Krivokapić je nastupao, među ostalim, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra, Slovačkog kamernog orkestra, Filharmonije Torina, čileanskog Simfonijskog orkestra, Beogradske filharmonije. Solo recitale I masterklasove je držao na muzičkim festivalima, festivalima gitare I koncertnim sezonama u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Austriji, Holandiji, Francuskoj, Českoj, Slovačkoj, Luksemburgu, Grčkoj, Turskoj, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Čileu. O njemu je napravljeno više dokumentarnih programa i gostovao je u emisijama domaćih i inostranih TV i radio stanica u Evropi i Americi. O njemu je pisano u specijalizovanoj štampi: “Classical Guitar Magazine” (Velika Britanija), “Akustik Gitarre” (Njemačka), “Musica” (Italija), “Soundboard” (SAD), “Gendai Guitar Magazine” (Japan), Cahiers de la Guitare (Francuska).2005 izlazi njegov prvi kompakt disk za Naxos i nailazi na odlične ocjene kritike svuda u svijetu. Za svoj umjetnički rad, na desetoj Međunarodnoj konvenciji gitare u Alesandriji (Italija-2005), uručeno mu je priznanje “Zlatna gitara”. Njegovi budući projekti uključuju koncerte i masterklasove po koncertnim salama širom Evrope i Amerike, među kojima je i “Čajkovski” auditorijum u Moskvi, gdje će nastupati uz pratnju Moskovske filharmonije.

 

 

Danijel Cerović je rođen u Nikšiću. Diplomirao je na muzičkoj akademiji u Beogradu na katedri za gitaru u klasi prof. Vere Ogrizović. Godine 2005. završio je master studije za gitaru na konzervatorijumu u Maastrichtu (Holandija), u klasi Karla Markjonea. Magistrirao je na Univerzitetu Crne Gore, na Muzičkoj akademiji na Cetinju sa temom ‘ Ključne sonate za gitaru u periodu između dva svjetska rata’. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod poznatih inostranih izvođača i pedagoga: Tilman Hoppstok, Beto Davezac, Vladimir Mikulka, Zoran Dukić, Fabio Zanon. Dobitnik je brojnih priznanja na takmičenjima za gitaru kod nas i u inostranstvu: Cetinje (republičko takmičenje), Novi Sad (savezno takmičenje), Beograd (Guitar art festival), Plovdiv , Solun (Balkan Youth Festival), Bojano, Italija(Joakin Rodrigo). 2005. godine bio je finalista internacionalnog takmičenja za muziku XX vijeka održanom u Ajndhovenu (Holandija). Nastupao je kao solista i kao član u kamernim ansamblima na festivalima u zemlji i inostranstvu: Granada festival, Novosadsko leto, A tempo (Podgorica), Kotor art, Budva Grad Teatar, Dani muzike (Herceg Novi), Bahovi dani muzike (Beograd), Sozopolj festival (Bugarska) i dr. Nastupio u značajnim dvoranama kao što su : ‘Lisinski’ (Hrvatska) , Slovenska filharmonija (Slovenija), Kolarac (Beograd) , kao i u Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Holandiji. Kao solista nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, sa orkestrom RTVCG, Mossani Strings (Holandija), Rubikon kvartetom, kao i sa istaknutim domaćim i inostranim umjetnicima kao što su Goran Krivokapić, Bojan Martinović, Milena Gjurova, Olivera Dukić i dr. Od 2004 sa Goranom Krivokapićem u duu gitara “Crnogorski gitaristički duo”. Od 2005. godine nastupa u duu (Amarilli) sa Amandom Stojović (mezzosopran). U novembru 2008. je snimljen prvi CD ovog kamernog ansambla sa muzikom za glas i gitaru (Džon Doulend, Antonio Vivaldi, Manuel de Fala, Dušan Bogdanović…). Ove godine je izdao i prvi solistički CD “Guitar recital” sa djelima Skarlatija, Đulijanija i Sora. U martu 2012. godine sa Goranom Krivokapićem je snimio i CD sa muzikom za dvije gitare (Pjacola, Bogdanović, Domenikoni) koji će se pojaviti u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. Danijel Cerović je umjetnički direktor Nikšić Guitar festival-a. Od 2003. godine angažaovan je kao stručni saradnik u nastavi na Muzičkoj akadamiji na Cetinju. Gost je predavač na muzičkoj akademijiu Istočnom Sarajevu. Redovno predaje na seminarima za gitaru u Kotoru, Novom Sadu i Grožnjanu. Član je odbora za muziku pri CANU-u.Snimao je za potrebe radio i TV: RTCG, RTS, RTVNK, Bugarska RTV i dr.

Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori (gdje su premijerno Žoakina Rodriga je “Madrigal Koncert” za dvije gitare s crnogorskim simfonijskim orkestrima) na važnim festivalima kao što su “A tempo” i “Kotor Art”, kao i u Njemačkoj, Španiji (Granada Festival Musica y Danza), Hrvatska (turneja u šest gradova), Srbiji, Holandiji i Sloveniji (Ljubljana, dvorana Slovenske filharmonije). Njihov repertoar se sastoji većinom od transkripcija barokne muzike, dje lalatino-američkih kompozitora, kao i savremene muzike koju pišu kompozitori sa Balkana. U martu 2012. godine duo je snimio materijal za CD u Zagrebu u saradnji sa producentom Vanjom Lisjakom, a koji će biti objavljen u izdanju Muzičkog centra Crne Gore.

Na koncertu u Santa Mariji izvodili su djela Monteverdija, Skrjabina, Bogdanovića i Pjacole.