Jubilej dostojan poštovanja

Poznazi novinar, publicista i kulturni djelatnik RANKO PAVIĆEVIĆ iz Budve, obilježava ove goodie, 40 godina novinarskog rada u brojnim medijima u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji.

Za ovo dugo vrijeme, za razne medijske kuće, objavio je ukupno 55.000 raznih novinskih tekstova  i drugih novinarskih formi. Za svoj angažmani  i profesionalni rad, dobio je brojne novinarske nagrade, medju kojima i najznačajniju, za životno djelo, dodijeljenu od strane Udruženja novinara Crne Gore (UNCG), javio je budvanski ART PRESS.

Pavićević je objavio 10 autorskih knjiga raznih žamrova, medju kojima su i četiri knjige intervjua, sa najpoznatijim stvaraocima iz oblasti kulture, iz Crne Gore, regiona i svijeta, a neke od njih, doživjele su i  po tri izdanja.

Kao osnivač i izvršni director NIP ART PRESS iz Budve, objavio je 36 knjiga drugih autora, a više od 20 godina bavio se galerijskim radom i afirmacijom likovne scene. Za to vrijeme, uspješno je orgaizovao 200 samostalnih i kolektivnih izložbi slika i skulptura, poznatih autora iz zemlje i svijeta, kao i 45 medjunarodnih likovnih kolonija, koje su okupile 450 renomiranih akademskih slikara iz zemlje i svijeta, koji su naslikali oko 1.000 vrijednih umjetničkih djela velike vrijednosti. 

Na Budvanskoj rivijeri, organizovao je 120 književnih večeri i promocija knjiga, poznatih stvaralaca iz Crne Gore, regiona i svijeta.

Za uspješnu afirmaciju književne scene u Crnoj Gori i region, nagradjen je od strane Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), nagradom “Vidovdanska riječ”.

Bio je i član umjetničkoh Savjeta poznatog budvanskog festival “Grad teatar” i član žirija festival za dodjelu književne nagrade “Stafan Mitrov Ljubiša”.

Osnivač je prvog Press centra na Budvanskoj rivijeri u hotelu Tre canne u Budvi, gdje je osnovao prvu  hotelske biblioteku na Crnogorskom primorju.

Iako je vrijeme za svodjenje računa, novinar, publicista i kulturni poslenik RANKO PAVIĆEVIĆ je kazao za za budvanski ART PRESS, da se neće okaniti novinarstva i afirmacije kulture u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =