Jubilarne 10. Međunarodne Njegoševe večeri poezije

U Organizaciji NVO Njegoševe večeri poezije i JU Narodna biblioteka Budve, u Budvi će 20. i 21. decembra biti upriličene jubilarne 10. Međunarodne Njegoševe večeri poezije.
Tokom dva dana na ovoj, međunarodnoj manifestaciji, odabrano je da govori oko 40 učesnika, a započeće okruglim stolom na temu “Pokoljenja djela sude – Istorija u ogledalu poezije“ u utorak, 20. decembra u 12 časova u manastiru Podmaine. O ovoj temi na okruglom stolu u dvije sesije govoriće: mitropolit Joanikije, otac Rafailo, akademik Siniša Jelušić, Saša Radojčić, Gojko Božović, Vladan Bajčeta, Miroslav Aleksić, Milutin Mićović, Novica Đurić, Bećir Vuković, Višnja Kosović, Budimir Dubak i Radomir Uljarević.
U srijedu, 21. decembra, na Akademiji znanja od 18 časova biće upriličen „Međunarodni miting poezije“ na kojem će učestvovati i šest pjesnika iz inostranstva, po dvoje iz Turske i Makedonije i po jedan pjesnik iz Rusije i Ukrajine: Hristo Petreski (Makedonija), Dimče Šipinkarovski (Makedonija), Dmitrij Burago (Ukrajina), Mesut Senol (Turska), Bedrije Filiz (Turska) i Sofija Ječina (Rusija). Pored njih, stihove će kazivati i domaći autori: Dragan Jovanović Danilov, Milica Lilić, Saša Radojčić, Miroslav Aleksić, Vera Horvat, Bećir Vuković, Sava Radulović, Milica Bakrač, Novica Đurić, Višnja Kosović, Stanka Rađenović Stanojević, Radmila Knežević, Milutin Mićović, Budimir Dubak, Olivera Doklestić, Tripko Draganić, Rodoljub Ćorić i Milan Stanišić.
Godinama unazad manifestacija Međunarodne Njegoševe večeri poezije, po završetku u Crnoj Gori, bude predstavljena i u Narodnoj biblioteci Srbije. Tako će i ove godine, 23. decembra biti predstavljena u Beogradu, a dan kasnije će Novi Sad- evropska prestonica kulture organizovati veče u Matici srpskoj.
Značaj ove Manifestacije za Crnu Goru je utoliko veći, ukoliko znamo koliko je Njegoš grandiozna ličnost. Narodna biblioteka Budve se ove godine uključila kao suorganizator, budući da je prošle godine ustanovljeno da se dan Njegoševog rođenja obilježava kao državni praznik, a da je Budva grad kandidat za evropsku prestonicu kulture – Budva – Boka evropska prestonica kulture 2028.
Pokrovitelji jubilarnih 10. Međunarodnih Njeoševih večeri poezije su Opština Budva i Turistička organizacija Budve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + twenty =