Izložba – ”Iz kolekcije umjetničkih djela Moderne galerije u Budvi”

 

 

U četvrtak 22. novembra 2012. godine u okviru proslave Dana opštine Budva u budvanskoj Modernoj galeriji svečano je otvorena izložba pod nazivom ”Iz kolekcije umjetničkih djela Moderne galerije u Budvi”. Ovom izložbom ujedno je završen  ciklus predstavljanja  zbirki  iz galerijskog  fundusa koji je tokom 2012. godine upriličen povodom proslave četrdeset godina postojanja Moderne galerije u Budvi.

Na otvaranju izložbe su govorili Mirela Čormaković, kustos Moderne galerije, Jovan Ivanović, slikar i dugogodišnji direktor Moderne galerije i Lazar Rađenović, predsjednik Opštine Budva.

 


Sa otvaranja izložbe

 

Mirela Čormaković, kustos Moderne galerije je u svom obraćanju podsjetila na periode u razvoju Moderne galerije. Moderna galerija u Budvi počela je sa radom prije tačno četiri decenije, ali formiranje njenog fundusa, naglasila je Mirela Čormaković, započelo je nekoliko godina ranije, u vrijeme kada je Budva izrastala u vodeći centar crnogorskog turizma i kada je kroz likovne kolonije počela da okuplja eminentne umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije, a potom i šire.

 


Mirela Čormaković

 

Jovan Ivanović, budvanski slikar i dugogodišnji direktor Moderne galerije govorio je o organizaciji prvih izložbi u Modernoj galeriji, koje su u tom vremenu po svom značaju prelazile granice Crne Gore. O organizaciji takvih izložbi pisala je i strana štampa, naglašavajući visok nivo učesnika koji su prepoznati i na međunarodnoj sceni.

 


Jovan Ivanović

 

Lazar Rađenović,  predsjednik Opštine Budva se zahvalio svima koji su u dosadašnjem periodu doprinijeli da Moderna galerija u svom vlasništvu ima veliki broj vrijednih umjetničkih djela. Čestitajući jubilej zaposlenima u Modernoj galeriji, izrazio je nadu da će fond umjetničkih djela u narednom periodu biti značajno uvećan.

 


Lazar Rađenović

 

VIDEO ZAPIS DJELOVA IZLAGANJA SA OTVARANJA IZLOŽBE

 

Na izložbi je prezentovano oko trideset najznačajnijih umjetničkih djela koji su tokom proteklih četrdeset godina ušli u galerijsku kolekciju. Među njima su likovna ostvarenja: Petra Lubarde, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Anastasa i Špira Bocarića, Gojka Berkuljana, Milorada Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović Mihailović, Branka Fila Filipovića, Marina Tartalje, Jovana Ivanovića, Ede Murtića, Stevana Luketića, Josipa Generalića, Salaha Tahera, Jasea Tabućija, Bengta Lindstroma i dr.