Izdavačka kuća “Narodna knjiga” u Budvi

 

JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ Budva organizovala je prodajnu izložbu knjiga izdavačke kuće „Narodna knjiga“ iz Podgorice.  U periodu od 26. do 28. aprila u prostorijama budvanske gradske biblioteke u zgradi Akademije znanja Budvani imaju priliku da se upoznaju sa najnovijim izdanjima ovog poznatog crnogorskog izdavača. Prodajna izložba je za posjetioce i kupce otvorena u četvrtak, 26.aprila i trajaće do subote, 28. aprila, a sva izložena izdanja dostupna su po cijeni nižoj za 30 %.

 

 

Veče sa urednicom ove izdavačke kuće, Zoricom Marković, organizovano je u četvrtak, 26. aprila u biblioteci a razgovor je vodila Stanka Rađenović, organizator književnog programa.

 

 

Na početku razgovora, Stanka Rađenović je predstavila izdavačku kuću “Narodna knjiga” iz Podgorice. Kompanija „Narodna knjiga“ osnovana je 2000. godine u Podgorici. Početak rada se zasnivao na distribuciji i prodaji knjiga, a kasnije su, slijedeći zahtjeve kupaca, odlučili da počnu i sa izdavaštvom. Za više od deceniju postojanja, objavili su oko 200 naslova kao izdavači i isto toliko kao suizdavači sa izdavačkom kućom „Mono i manjana” iz Beograda, od kojih je stotinak u pripremi. Poznati su kao učesnici svih značajnijih sajmova i književnih manifestacija u okruženju. Danas je „Narodna knjiga“ jedna od najuglednijih izdavačkih kuća u Crnoj Gori. U biblioteci se mogu naći djela renomiranih domaćih, kao i prevodi svjetski poznatih autora.

 

Stanka Rađenović

 

Razgovor sa Zoricom Marković, urednicom izdavačke kuće “Narodna knjiga” iz Podgorice odnosio se na dosta široku lepezu izdanja za koje se ova izdavačka kuća javlja kao izdavač ili suizdavač. Bilo je priče o najnovijim izdanjima za najmlađe u kojima se izdavačka kuća javlja kao suizdavač, a radi se o slikovnicama, bojankama, bajkama, basnama, edukativnim edicijama, neobičnim knjigama i zvučnim slikovnicama. Veoma značajan segment rada izdavačke kuće, kako je istakla urednica Marković, je školska lektira od prvog do devetog razreda reformisane škole, po planu i programu Zavoda za školstvo Crne Gore. Veoma uspješnim pokazalo se i izdanje Sabranih djela Lava Nikolajevića Tolstoja u 15 tomova.

Zorica Marković je poseban akcenat stavila na Sabrana djela Danila Kiša u 15 tomova, budući da je „Narodna knjiga“ prvi izdavač koji je u Crnoj Gori objavio ovo kapitalno izdanje. Recenziju za Sabrana djela Danila Kiša potpisuju Pavle Goranović i Mladen Lompar.

 

Zorica Marković

 

VIDEO ZAPIS DIJELA RAZGOVORA SA UREDNICOM
IZDAVAČKE KUĆE “NARODNA KNJIGA”