Hotel “Tre canne” – Predstavljena zbirka poezije “Manastirski sinovi”

 

 

Najnovija zbirka poezije Manastirski sinovi, poznatog crnogorskog pjesnika i pisca ILIJE LAKUŠIČA, predstavljena je sinoć u prepunoj sali press centra hotela Tre canne u Budvi u organizaciji NIP ART PRESS iz Budve. O Lakušićevom književnom djelu, govorili su: prof. dr Siniša Jelušić, novinar i pisac Savo Gregović i novinar i publicist Ranko Pavićević, dok je izvore iz knjige, govorila glmica Radmila Knežević.

 

 

 Lakušić u knjizi pita o smislu pjesništva na tragu Helderinovog pitanja: Čemu pjesnici u oskudno vrijeme i upućuje na metafizički zadatak pjesništva, kazao je na promociji Lakušićeve knjige, prof. dr Siniša Jelušić.  Saglasno ovome, jedan od zadataka poezije, kazao je on, jeste, “estetsko ljudsko samoobjašnjenje” (Lakušić).  Ali, što znači metafizički zadatak i ljudsko samoobjašnjenje koje jeste zadatak poezije? Na tragu pjesničkog iskaza, moglo bi se naslutiti, da se u poeziji dospijeva do samosvijesti o čovjekovom bivstvu, ili odgovoru na pitanje, koje iguman Stefan imenuje kao: Što je čovjek a mora bit čovjek? (Gorski vijenac, 2329).  Otuda se pokazuje, kazao je prof. Jelušić, da ljudsko samoobjašnjenje jeste ono koje svagda smjera na korijen, osnov, suštastvo bivstva, koje se samo pjesničkim jezikom da iskazati.

Tri pjesme Ilije Lakušića, predstavljaju pjesnički triptih koji jeste najdublji prodor u metafizičko. Sadrže zajednički pojam/simbol majke kao kosmičke suštine. Riječ je o pjesmama: Ime, Takva pjesma i Došla sam da te rodim, kazao je pored ostalog, govoreći o Lakušićevoj zbirci poezije Manastirski sinovi, prof. dr Siniša Jelušić.  

Novinar i pisac Savo Gregović je, uvjeren da knjige, posebno one  pune dobre poezije, ne treba prepričavati, zamolio je prisutne na književnoj večeri Ilije Lakušića, da pročitaju knjigu Manastirski sinovi I da, kako je rekao, u ova neviteška vremena okrijepe duh svoj, da Njegoša još bolje upoznaju, da vide kako u ovoj zbirci blista fascinacija pjesnika  Iije Lakušića i Njegošem i Svetim Petrom Cetinjskim oličenjima filozofskog življenja na crnogorskom kršu, al i na drugim duhovnim meridijanima. Vidjeće čitaoci, da je ova knjiga, u čijoj osnovi su postojanje i trajanje, spjevana u čast Crne Gore Petrovića i kako se naš Ilija, divi heroizmu duhovne i vojničke slave ove dinastije i kako se  nadljudskim heroizmom, anđeo bori protiv đavola, koji se u međuvremenu školovao. Vodeći pjesnički dijalog i monolog sa dva Petra, posebno onim Drugim, s najumnijim dakle duhovnim ocima i mudracima, Ilija Lakušić je poetski ispričao istoriju Crne Gore, kazao je pored ostalog, novinar i pisac Savo Gregović.

Ilija Lakušić je nakon nadahnutog obraćanja velikom broju oduševljenih posjetilaca, odgovarao I na njihova pitanja.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =