Grad teatar – Predstavljen roman „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ Filipa Grbića

 

 

U utorak, 7. avgusta 2018. godine, na Trgu pjesnika nastavljen je književni program ovogodišnjeg festivala predstavljanjem romana „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ Filipa Grbića. Sa autorom razgovor je vodila dr Nataša Anđelković, književni kritičar i urednik u izdavačkoj kući „Plato“ iz Beograda.

Filip Grbić (1984) rođen je u Beogradu. Završio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje filozofiju u Gimnaziji „Sveti Sava“ i radi kao bibliotekar u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Član Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Prevodio filozofska i književna djela i tekstove sa ruskog, njemačkog i engleskog jezika. Izdavačka kuća „Plato“ je 2017. godine objavila njegov prvi roman pod nazivom Ruminacije o predstojećoj katastrofi. Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog nagradio je ovaj roman nagradom “Miloš Crnjanski” za 2016. i 2017. godinu.

U obrazloženju žirija za dodjelu ove nagrade navedeno je: “Ovaj roman donosi složenu i zanimljivu, temperamentno stilizovanu priču o tananom duševnom sklopu glavnog junaka i o sudbinama čoveka i žene čiji su odnosi dobili dramatično ubrzanje na letovanju na Kritu. Sama priča je višeznačna i ide iznad pojedinačnih sudbina, jer se ukršta sa epohalnim kretanjem, koje je ispunjeno haotičnošću, kriminalom, seksualnošću i politikom. Upečatljivo su prikazani svetovi kultura (srpske, ruske, grčke i nemačke) i globalizacijski trenutak njihovog doticaja. Tome su saobraženi različiti tipovi pripovedanja, koji se smenjuju u ubrzanom tempu, od esejističko-meditativnog, preko psihološko-medicinskog do erotsko-naturalističkog. (…) Roman Filipa Grbića uspeva da jednu priču o muškarcu i ženi ispripoveda u intenzitetu koji ne dozvoljava predah, da joj obezbedi otvoren i višeznačan završetak: u paradoksalnom i uzbudljivom profilu osećajnosti i pripovedanja u našem vremenu.”  

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 12 =