Grad teatar – Predstava “Ja sam Vetar”

 

 

 
05.07.2012.

GRAD TEATAR BUDVA

Tvrđava teatar, Smederevo

Jun Fose

JA SAM VETAR

Režija: Stevan Bodroža

 

U četvrtak, 5. jula, na plaži Pizana održana je pozorišna predstava „Ja sam vetar“, rađena kao prva produkcija ambijentalnog pozorišta festivala „Tvrđava teatar“ iz Smedereva. Predstava je rađena po tekstu norveškog pisca Juna Fosea, a režirao  je Stevan Bodroža.

 

 

 

Scenograf i kostimograf: Tatjana Radišić
Autor muzike: Vedran Vučić
Scenski pokret: Marina Mišić

Uloge:

Milutin Milošević
Bojan Žirović
 

 

 

“U drami Ja sam vetar, dva čovjeka su na moru u čamcu. Jedan od njih se baca u vodu i kaže „ja sam isuviše težak, a more je isuviše lako“. Svedenog jezika i skoro nepostojeće radnje, ova drama balansira između pozorišta i poezije: ovaj sveprisutni okean je slika toga kako su život i smrt nerazdvojivi. (…) Nije lako izvoditi Jun Fosea i postoji veliki broj manje ili više uspješnih tumačenja i predloga. Ipak, sve je više režisera i glumaca raznih generacija koji u njemu vide oslobodioca u dobu kada spektakularno i previše očigledno dobija primat. Kao i svi ostali bitni pisci drama, Fose podstiče pozorište i publiku da razmišljaju na nov način. On je pjesnik nepoznatog. Tako moramo objasniti njegov veliki uspjeh: on nam daje nešto što nam nedostaje.”

 

 

Jun Fose (rođen 29. septembra 1959.) je pisac iz Norveške. Rođen je u Hogesundu u Norveškoj, a danas živi u Bergenu. Prvi put  je objavio roman 1983. Raudt, svart (Crveno, crno). Njegova prva drama, Og aldri skal vi skiljast (Neko dolazi), objavljena je i izvedena 1994. Fose je pisao romane, pripovjetke, poeziju, dječije knjige, eseje i drame. Njegovi radovi su prevođeni na preko 40 jezika. Poznat je kao jedan od najvećih svjetskih savremenih pisaca drama. Fose je dobio orden viteza nacionalnog reda Ordre national du Mérite of France 2007. Takođe, svrstan je na 83. mjestu na listi 100 živih genija koju je objavio Dejli Telegraf. Dramu Eg er vinden (Ja sam Vetar) napisao je 2007.  Godine 2010. dobio je međunarodnu Ibzen nagradu za svoj jedinstveni rad.Danas je ovaj norveški autor jedan od vodećih imena u modernoj drami. On sam je čitav univerzum, kontinent koji se proteže od norveškog Vestlande, gdje sada živi, do Azije, Južne Amerike, istočne Evrope i ostatka svijeta. Nakon premijere na sceni Narodnog pozorišta u Bergenu 1994, njegove drame su pretočene u više od 900 predstava. Njegovi radovi su prevođeni na albanski, hebrejski, katalonski, slovenački i četrdeset drugih jezika. Neko Dolazi, jedna od njegovih ranijih i najpopularnijih drama je prvi put izvedena u Pekingu 2010. Jedna od najnovijih drama “Ja sam Vetar” je u isto vrijeme izvedena u Londonu, a režirao  je jedan od najistaknutijih reditelja Patris Šero iz Francuske.

 

 

Stevan Bodroža je rođen 1978. u Beogradu. Diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je u Bitef teatru, Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Banjaluci, Narodnom pozorištu u Vršcu, Malom pozorištu „Duško Radović’’, Beton hala teatru, Pozorištu lutaka „Pinokio”, Ateljeu 212…Najznačajnije predstave: Vatreno lice Marius fon Mejenburga, Medeja Hajnera Milera, Gorke suze Petre fon Kant R.V. Fazbindera, Majka i dete Juna Fosea, Ljuljaška Edna Mazija, Čas iz tetovaže Konstantina Kostjenka, Krila od olova Sanje Domazet, Ifigenijina smrt u Aulidi Euripida, Trkač Matijasa Andersona, Opasne veze Lakloa i Milera, Učene žene Molijera, Gospa od mora Henrika Ibzena,  Gospodin Filipa Lolea, Prometej u okovima Eshila, Oliver Tvist dramatizacija Džeremija Broka…Zaposlen na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kao asistent na pozorišnoj režiji.

 

 FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PREDSTAVE

 
Tekst preuzet iz afiša Grad teatra.