Grad teatar partner na projektu „Svijet mogućnosti“

 

Projekat je kofinansiran od strane Kreativne Evrope i ima za cilj uključivanje osoba sa smetnjama u razvoju u proces nastanka pozorišne predstave

U Sarajevu je u četvrtak 31. avgusta, održan prvi radni sastanak partnera na projektu „SVIJET MOGUĆNOSTI/ENABLED THEATRE“ kofinansiranog od strane Evropske unije iz programa Kreativna Evropa.

Ovaj projekat će implemetirati „East − West“ Centar iz Sarajeva, kao vodeći partner, te JU „Grad teatar“ Budva – Crna Gora, Srpsko narodno pozorište Novi Sad – Srbija, Plesni centar „Tala“ Zagreb – Hrvatska. Navedene organizacije i institucije su kroz razne umjetničke projekte dugogodišnji saradnici, te je ovaj projekat nastavak regionalne saradnje na zadovoljstvo svih učesnika.

Na press konferenciji su prisustvovali najznačajniji nacionalni mediji BiH kojima je predstavljena ideja projekta i partneri na projektu. Učesnicima konferencije su, između ostalog, predstavljeni ciljevi projekta, pitanja vezana za menadžment i koordinaciju i definisani su rokovi za implementaciju određenih aktivnosti. Potpisivanjem partnerskog sporazuma od strane predstavnika institucija i uspostavljanjem Upravnog odbora koji će rukovoditi projektom, zvanično je otpočela prva faza implementacije „Svijeta mogućnosti“.

„Svijet mogućnosti“ je prvi regionalni umjetnički projekat koji će kroz dvosmjernu razmjenu, uključiti umjetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju kao i njihove porodice. Svojevrsno istraživanje kroz određene forme planiranih radionica, koje će se održavati u partnerskim zemljama, rezultiraće umjetničkim djelom – predstavom koja će se igrati u sve četiri zemlje.

 „Potrebno je da se osvijesti društvo, jer u ovom momentu ta svijest kod nas nije dovoljno razvijena, jer živimo u svijetu Instagrama i fotošopa i nečega što ja zovem fašizam zdravlja, u koje svi žele da budu fantastični, dok je stvarni svijet mnogo kompleksniji i u tom kompleksnom svijetu postoje ljudi koji imaju drugačiji tretman u društvu“, navodi Haris Pašović, predsjednik Upravnog odbora projekta, reditelj i direktor „East – West“ Centra Sarajevo.

Cilj projekta je da publiku kroz umjetnički izraz upoznamo i približimo im svijet osoba sa poteškoćama u razvoju i učinimo ih više vidljivim u današnjem vremenu gdje je imperativ biti „savršeno zdrav, lijep i uspješan“, dok je stvarnost mnogo kompleksnija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 9 =