Grad teatar – Održan koncert pijaniste Ivana RudinaU srijedu, 31. jula 2019. godine, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala, nastupom pijaniste Ivana Rudina iz Rusije.  Koncert je održan u crkvi Santa Maria. JU „Grad teatar“ je realizovao koncert u saradnji sa Muzičkom akademijom Cetinje. Na koncertu su se izvodila Prokofijeva  Sonata №7 Op. 83 i Godišnja doba Op. 37a od P.Čajkovskog. 

Ivan Rudin je rođen 1982. godine, u muzičkoj porodici. Već sa 5 godina upisao je ’Gnesin’, Moskovsku specijalnu muzičku školu, u klasi poznatog profesora T. A. Zelikmana. Sa 10 godina je imao debi sa orkestrom i započeo svoj koncertni život, u nekoliko ruskih gradova, u SAD, Kini, Njemačkoj, Gruziji, Italiji, Austriji, Finskoj, Holandiji, Francuskoj, Španiji, Tajvanu, Turskoj, Japanu, Velikoj Britaniji, Belgiji. Sa 15 godina Rudin je dobio stipendiju Vladimir Krajnjev dobrotvorne fondacije za mlade pijaniste.  U 2000. godini, Ivan je napustio ’Gnesin’, specijalnu muzičku školu, i priključio se konzervatorijumu ’Čajkovski’ u Moskvi i postao laureat treće nagrade na Theodore Leshititsky, prvom međunarodnom takmičenju pijanista u Tajvanu.

Pijanista ima snimke u ruskim i zapadnim televizijskim i radio-difuznim kompanijama, i CD-ove, nastupa na glavnim muzičkim festivalima kao što su Prague autumn (Češka), Colmar international musikfest(Francuska), New Braunschweig Classic Festival (Njemačka), Oleg Kagan Musikfest (Njemačka), Festival in Turin (Italija), in Memory of Oleg Kagan (Moskva), International festival of Nikolay Petrov the Musical Kremlin(Moskva), the 300th Anniversary of St. Petersburg.

Svirao je koncerte u najboljim svjetskim halama u Tokiju, Amsterdamu, Moskvi, Birmingemu, Beču, St. Petersburgu, Vilniusu, Lidsu i mnogim drugim.

Od 2001. godine Ivan Rudin postaje umjetnički direktor godišnjeg Internacionalnog muzičkog festivala “ArsLonga” u Moskvi, na kojem su izvanredni umjetnici kao što su Juri Bašmet, Eliso Virsaladce i drugi. Godine 2017. imenovan je za muzičkog direktora Moskovskog državnog simfonijskog orkestra. Od 2018. studira dirigovanje u St. Petersburgskom konzervatorijumu u klasi prof. Vladimir Altšuler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 1 =