Grad teatar – Najava programa za petak, 28. jul

U petak, 28.  jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem pisca Mila Lompara, koji će predstaviti svoju monografiju „Crnjanski i svetska književnost“, povodom obilježavanja 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Milo Lompar je istoričar književnosti, esejista i univerzitetski profesor. Redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i završio studije jugoslovenskih i opšte književnosti, predsjednik je Zadužbine Miloša Crnjanskog, nekadašnji generalni direktor Politike i predsjednik Srpske književne zadruge. Objavio je veliki broj monografija, studija, eseja i knjiga od kojih je većina imala više izdanja: Istorijsko, poetičko i književno nasleđe XVIII i XIX veka u poznim delima Miloša Crnjanskog (doktorska disertacija), O završetku romana (Smisao završetka u romanu „Druga knjiga Seoba“ Miloša Crnjanskog), Moderna vremena u prozi Dragiše Vasića, Njegoš i moderna, Crnjanski i Mefistofel (O skrivenoj figuri Romana o Londonu), Apolonovi putokazi (Eseji o Crnjanskom), Knjiga o Crnjanskom, Srpska književnost XVIII i XIX veka (sa koautorom Zoricom Nestorović), Moralistički fragmenti, Negde na granici filozofije i literature (O književnoj hermeneutici Nikole Miloševića), O tragičkom pesniku (Njegoševe pesme), Njegoševo pesništvo, Duh samoporicanja – prilog kritici srpske kulture, Povratak srpskom stanovištu, Polihistorska istraživanja, Pohvala nesavremenosti, Sloboda i istina, Crnjanski: Biografija jednog osećanja, Knjiga o Lubardi, Poluintelektualac i nacionalna politika, Crnjanski i svetska književnost, Nervozni čas pripovesti, Oproštaj sa intelektualcem, Uspon kolonijalne svesti: lažna istoriografija Latinke Perović. Priredio je i Izabrana djela Nikole Miloševića i u srpsku kulturu uveo djelo Ridigera Zafranskog Zlo ili drama slobode u prevodu Saše Radojčića, a za koje je on napisao pogovor.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada: „Stanislav Vinaver”, „Đorđe Jovanović”, „Laza Kostić”, „Nikola Milošević”, „Pečat vremena”, „Meša Selimović”, „Borisav Stanković” i „Dimitrije Bogdanović”, koju je dobio  za knjigu “Crnjanski i svetska književnost”, 2022. godine.

Monografija Crnjanski i svetska književnost je drugi deo knjige Crnjanski – biografija jednog osećanja, koju je pisac predstavio na Trgu pjesnika tokom XXXIII festivala “Grad teatar”. Prva knjiga je prevashodno bila posvećena spoljašnjim vidovima životne sudbine Crnjanskog. Druga knjiga,  pisana u skladu sa načelima književne hermeneutike, osvjetljava književno djelo Miloša Crnjanskog i nastoji da “oslika umetnički smisao njegove sudbine”.

Moderator večeri je mr Milorad Durutović, profesor, prevodilac i kritičar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 16 =