Grad teatar – Najava programa za petak, 11. avgust


U petak, 11. avgusta, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem Jane Radičević, koja će predstaviti novu poemu „Zona neutralnog pritiska“.

Jana Radičević, rođena 1997. u Podgorici, crnogorska je pjesnikinja. Studije germanistike završila je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a kao studentkinja na razmjeni boravila je i na univerzitetima u Marburgu i Gracu. Trenutno je na master studijama na Univerzitetu Vircburg u Njemačkoj. Članica je književne grupe Forum mladih pisaca koja se okuplja u podgoričkom KIC-u Budo Tomović od 2015. godine. Objavila je zbirku poezije Ako kažem može postat istina i poemu Zona neutralnog pritiska, koja je dostupna i u prevodu na njemački pod nazivom Zone des neutralen druckes. Poezija joj je prevođena na njemački, engleski, francuski, italijanski, makedonski, albanski, ruski, slovenački i grčki jezik. Najmlađa je dobitnica godišnje literarne stipendije Writer of the City of Graz za 2020/21., koju svake godine dodjeljuje Grad Grac.

Kako Vladimir Arsenić i Srđan Srdić  navode u pogovoru poeme: “Zona neutralnog pritiska govori jasno i glasno kada je to potrebno, a kada joj je važno ćuti jasnije i glasnije. Umješnost je da se mnogo toga kaže tišinom, a Jana Radičević je to uspjela. I više od toga, stvorila je kompletno umjetničko djelo kojim će se crnogorska, regionalna i evropska književnost još dugo ponositi”.

Moderator večeri je Jelena Knežević, teoretičarka književnosti, docent za oblast njemačka književnost na Univerzitetu Crne Gore i prevodilac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 2 =