Grad teatar – Najava programa za neđelju, 6. avgust

U neđelju, 6. avgusta, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izveden plesno-pozorišni komad „Bjeguni“ hrvatskog reditelja i koreografa Staše Zurovca, koji je nastao po istoimenom romanu Olge Tokarčuk, poljske nobelovke. Predstava je koprodukcija Hrvatskog instituta za pokret i ples i 40. festivala Tjedan suvremenog plesa, na kojem je i premijerno  izvedena u junu ove godine. JU “Grad teatar” je ponosni partner na ovom projektu od samog početka.

Kako, na zvaničnoj stranici Festivala Tjedna suvremenog plesa, navodi Staša Zurovac:  “‘Bjeguni’ su predstava koja crpi inspiraciju iz začudnih slika romana i kroz istraživački proces stvara vlastiti slikopis. Pokušali smo pronaći vezu između nas i junaka knjige, te povesti publiku na putovanje gdje nam se srijeću iskustva. Moj je utisak da autorka iščitava stvarnost iz cjelokupnog toka kretanja, iz osjećaja, boja i tekstura pokreta, akcija, emocija, misli, tjelesnosti; kao iz neke vrste sustava bez središta, iz stalne cirkulacije, često baveći se nepotpunim, nedovršenim i nesavršenim uglovima životnog narativa.

Muzika Aleksandera Balaneskua, virtuoza na violini i osnivača svjetski poznatog ‘Balanesku Kvarteta’ kojim će nastupiti u predstavi, bila je neodoljiv partner u ovom pokušaju da zajedno stvorimo ovu priču o putovanju, o kretanju.

Balanesku odbija priznati podjele između različitih muzičkih  polja, posljedično radeći s tako raznolikim umjetnicima kao što su Majkl Najman (Michael Nyman), Gevin Brajers (Gavin Bryars), Dejvid Birn (David Byrne), Kraftverk (Kraftwerk), Pet Šop Bojs (Pet Shop Boys), Džek De Džonet (Jack De Johnette), Ornet Kolman (Ornette Coleman), Džon Surman (John Surman), Goldfrap (Goldfrapp), Depeš mod (Depeche Mode) i Grejs Džons (Grace Jones).”

Pored Staše Zurovca, reditelja i koreografa, autorski tim čine Aleksander Balanesku koji je zadužen za muziku i Bjanka Adžić Ursulov, kostimografkinja i scenografkinja.

U predstavi igraju: Juko Harada ,Nurija Himenez Vilaroja, Kasija Vrbanac, Lucija Kukor, Hulijana Vargas Rodrigez i Nikola Prato.

Muziku izvodi: Balanesku Kvartet u sastavu: Aleksander Balanesku, violina, Juri Kalnits. violina, Kristofer Picilides,violai Nikolas Holand, violončelo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + twenty =