Budva 2020 – “STREET StART”

 

Logo

 
 

U petak, 22. aprila 2016. godine na igralištu u naselju Dubovica, izveden je umjetničko muzički performans “STREET StART”. Organizator performansa je BUDVA 2020, nepartijska građanska inicijativa.

Povod za organizovanje performansa bilo je islikavanje murala na zidu zgrade pored igrališta u naselju Dubovica. Mural su radili Anatolija Akue, ruski umjetnik i Igor Benić, mladi budvanski umjetnik. Uživo islikavanje murala pratio je nastup budvanskih muzičara, hip-hop sastava Most Wanted, Radio Katakomba Dobbla i Necke i DJ Nick Navi.

Realizaciju ovog projekta pomogli su Turistička organizacija Budva, We Love Budva, Carinvest i Unreal Montenegro.

Tokom trajanja performansa, na igralištu se okupio veliki broj mladih ljudi koji su uživali u nastupu budvanskih muzičara, a naravno i vještinama oslikavanja murala umjetnika Antolija Akue i Igora Benića. Sve pohvale na račun građanske inicijative Budva 2020, koji su na najbolji mogući način pokazali mlađim generacijama kako se njihova energija i kreativnost može dobro iskoristiti na dobrobit svih nas, odnosno našeg grada. Najčešće naviknuti da na zidovima zgrada gledamo vulgarne grafite, islikane oblike kojima je teško pridružiti bilo koju likovnu formu, a o kvalitetu da i ne govorimo, islikavanje ovog murala zaista za Budvu predstavlja nešto novo, poučno, dragocjeno, turistički atraktivno i umjetnički vrijedno…

 

Mural - 1

Mural - 2

Mural - 3

Mural - 4

Mural - 5

Mural - 6

Mural - 7

Mural - 8

Mural - 9

Mural - 10

Mural - 11

Mural - 12

VIDEO FRAGMENTI

 

Da podśetimo, građanska inicijativa Budva 2020 nedavno je organizovana sa ciljem da vrši promociju i afirmaciju građanskog društva i aktivizma na lokalnom nivou u Budvi; podizanje kvaliteta rada, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti lokalne samouprave u Budvi; podsticanje otvorene, javne, konstruktivne i argumentovane debate o javnim politikama; promociju jačanja administrativnih kapaciteta Opštine i promociju pružanja kvalitetnih javnih usluga.

Performans “STREET StART” nije prvi projekat koji je realizovala Budva 2020. Već su se dokazali na konkretnom i ne baš lakom zadatku čišćenja puta do nekadašnjeg austrougarskog utvrđenja “Mogren” koje sve više pośećuju turisti.