Grad teatar – Koncert crnogorskih muzičara Nikole Vučkovića i Marka Simovića

 

 

Na Svjetski dan muzike, 21. juna 2012. godine održan je prvi pijanistički koncert u crkvi Santa Marija. Nastupili su poznati crnogorski muzičari, pijanista Nikola Vučković i violinista Marko Simović.

 

 

Nikola Vučković, nakon završene niže muzičke škole u Budvi u klasi prof. Gabriele Kerekeš, upisuje Srednju Muzičku Školu u Subotici u klasi prof. Matije Molcera. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Novari (Italija) u klasi prof. Mariana Mike gdje 2oo2. g. diplomira uz počasti. Paralelno studira i na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Karaljevića u čijoj klasi takođe diplomira 2oo4. god.

Trenutno je na magistarskim studijama u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.

Usavršava se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar i mn. dr.

Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 2oo koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, BiH…

Od značajnijih nastupa u Crnoj Gori treba izdvojiti: recitale u CNP-u i Kraljevskom pozorištu “Zetski Dom”, na “Herceg-festu”, “Gradu teatru”, “Barskom ljetopisu”, a najzapaženiji je koncert u CNP-u koji ostvaruje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pod dirigrentskom palicom Radovana Papovića, a koji ujedno predstavlja i njegov orkestarski debi.

Godine 2010. premjerno širom Crne Gore integralno izvodi 24 etide Frederika Šopena, u slavu 200 godina od rođenja ovog velikana.

U inostranstvu se izdvajaju: otvaranje festivala “Verbania Musica” (Italija) -povodom 15o god. F. Šopena, svečanosti grada Martelaga (Venecija-Italija), koncert u Milanu – Italija za najviše zvaničnike “Forza Italia”, recital u Napulju (Italija), nastup u Sali “Bosendorfer” -Beč i “Royal Casino” –Baden (Austrija), Dom Armije BiH (Sarajevo), sali “Olivier Messian” (Pariz) i mn. dr.

Do sad je ostvario niz zapaženih nastupa koje su snimile i emitovale TV stanice: RTS, RTCG, RTV Novi Sad, RTV Budva, Rai Uno (Italija), kao i radio stanica klasične muzike.

Trenutno je aktivan kao profesor klavira u muzičkim školama “Vasa Pavić” i “Andre Navara” u Podgorici.

 

Marko Simović svoje muzičko obrazovanje započinje u Podgorici, u klasi prof. Igora Simovića. Već sa 15 godina upisuje Muzičku akademiju na Cetinju i diplomira sa najvećom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovky. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u: Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Njemačkoj i Belgiji. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. U nekoliko navrata ostvaruje saradnju sa renomiranim kvartetom “Rubicon”, kao i sa: Nikolom Vučkovićem, Miranom Begićem, Bojanom Martinovićem, Romanom Simovićem, Sergejem Smbatijanom, orkestrom Camerata Akademika i dr.

Od 2oo4. god. stalni je član orkestra “Symphony Orchestra of South Eastern Europe” sa sjedištem u Sarajevu, a pod patronatom Savjeta Europe i OSCE-a.Takođe od 2oo4.god. aktivno se bavi i pedagoškim radom, kao profesor violine. Nastupao je na: Barskom ljetopisu, AMA Perastu, “Nikšić Guitar Festivalu”, “Danima muzike”, “Herceg- fest”, “Gradu teatru, u okviru projekta Ministarstva kulture “Crna Gora jedna kulturna adresa”, Tivatskom kulturnom ljetu, festivalu “Esspresivo” na Cetinju i dr.

Profesionalno se bavi i menadžmentom u muzici. Na tom polju ima iza sebe više od 4oo uspješno organizovanih orkestarskih, solističkih i koncerata kamerne muzike.

U ulozi menadžera sarađuje sa više renomiranih domaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije.

Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, “Grad teatar” Budva, a u periodu od 2005. do 2011. i na organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju.

 

 

Program:

-J. Brahms: Sonata Op. 108. No. 3.

–  Allegro
– Adagio
– Un poco presto e con sentimento
– Presto agitato

-S. Prokofjev: Sonata No. 1.

– Andante assai
– Allegro brusco
– Andante
– Allegrissimo

 

 

 Fotografije: Marijana Mitrović