Grad teatar – Književno veče Zuvdije Hodžića

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 
 

U srijedu, 20. jula 2016. godine, na Trgu pjesnika gostovao je Zuvdija Hodžić, dobitnik nagrade “Stefan M. Ljubiša” za 2015. godinu. Sa piscem je razgovarala Božena Jelušić, profesor književnosti i književni kritičar.

 

Zuvdija Hodzic i Bozena Jelusic

 

Zuvdija Hodžić rođen je 1943. godine u Gusinju. Od 1962. godine živi u Titogradu, gdje radi kao novinar Titogradske tribine, a zatim u Domu omladine Budo Tomović. Završio je Filološki fakultet u Prištini. Bio je sekretar Saveza omladine Titograda, urednik Titovog pionira, zamjenik Plakat za knjizevno vecedirektora i glavnog urednika INDOK-CENTRA i Titogradske tribine, zamjenik glavnog urednika Stvaranja. Bio je predsjednik Skupštine Republičke zajednice kulture Crne Gore, poslanik u Skupštini Crne Gore, odbornik u Skupštini opštine Podgorica, predsjednik Književne omladine Crne Gore, starješina Škole Saveza izvidjača Crne Gore. U OEBS-ovoj Školi za Rome predavao je kulturu, književnost i tradiciju Roma. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predsjednik Upravnog odbora Centra za iseljenike Crne Gore, glavni urednik časopisa Kod, urednik časopisa Almanah, čiji je jedan od osnivača i revije Putovanja. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske od njihovog osnivanja. Generalni je sekretar Crnogorskog PEN centra. Ima status istaknutog stvaraoca u kulturi. Objavio je knjigu poezije Na prvom konaku, knjige pripovjedaka Gluva zvona i Neko zove, romane Gusinjska godina i Davidova zvijezda, knjigu putopisa i reportaža Jedan dan života, kao i veliki broj esejističkih tekstova iz književnosti i umjetnosti. Romani i knjige pripovjedaka objavljeni su mu na albanskom, a Davidova zvijezda i na poljskom, slovenačkom i italijanskom jeziku. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda, nagrade Pero Ćamila Sijarica, Nagrade oslobođenja Plava. Trostruki je pobjednik festivala mladih pjesnika Jugoslavije Majska rukovanja, pobjednik jugoslovenskog festivala poezije Potkozjačke večeri u Kumanovu, festivala u Nikšiću, Beogradu, dobitnik sedam prvih nagrada na republičkim i saveznim konkursima Savjeta omladine Crne Gore. Bio je član Komisije za izradu nastavnog plana i programa za maternji jezik i književnost za osnovnu i srednju školu u Crnoj Gori i član Recenzentske komisije za čitanke i udžbenike maternjeg jezika. Zastupljen je u više antologija proze i poezije, u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Bavi se i likovnom djelatnošću – crtanjem i grafikom. Imao je više samostalnih izložbi. Objavio je monografije crteža i zapisa Podgoricom starom i Otkrivanje zavičaja. Zapažene rezultate postizao je i u sportu, posebno u džudu. Nosilac je crnog pojasa. Živi u Podgorici.

Za vanrednog člana CANU izabran je 29. novembra 2011. godine.

 

Zuvdija Hodzic

 

Božena Jelušić je spisateljica i profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji Danilo Kiš u Budvi. Diplomirala je i magistrirala na katedri za Opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Bavi se naučnim radom u oblasti teorije književnosti i filma, književnom istorijom Crne Gore, književnom kritikom i esejistikom, te metodikom nastave književnosti. Dobitnica je nacionalne nagrade Oktoih za rad u prosvjeti i Novembarske nagrade grada Budve, nagrade Plamen strasti koju na predlog novinara dodjeljuje kompanija Gorki list za posvećenost profesiji. Autorka/koautorka knjiga: Kako je Budva sanjala Mediteran, Iskušavanje filma (sa suprugom Matom Jelušićem), Mitsko u Lalićevim romanima, Leаrning to change, Čitanki od 1 do 4. razreda za gimnaziju, kolumnistkinja u dnevnom listu Vijesti. Civilna je aktivistkinja i dvije decenije je bila predsjednica NVO Za bolji grad, koja se borila za očuvanje ambijentalnih vrijednosti i graditeljske mediteranske baštine Budve i njene rivijere.

 

Bozena Jelusic

 

Književno veče je započelo predstavljanjem romana “Davidova zvijezda” za koji je autor dobio nagradu “Stefan M. Ljubiša” za 2015. godinu.

Zuvdija Hodžić je pisac najvjerovatnije najboljeg postmodernističkog crnogorskog romana “Davidova zvijezda” i ovaj roman je dio programa u crnogorskim gimnazijama i dio maturskog kanona, dakle ono djelo koje se ne preskače i koje učenici sa zadovoljstvom čitaju, kazala je Božena Jelušić. U ornamentalno prepletenim poglavljima “Davidove zvijezde” Zuvdija Hodžić traga za načinom preživljavanja na granici, a granica je sve, ne samo ona među narodima i jezicima, već i ona među istorijskim nepoznanicama, istakla je Jelušić. Nakon što je prisutnima približila sadržaj romana “Davodova zvijezda”, pročitala je prvu glavu romana “Svi moji” koji se nalazi u štampi, a koji stilski dobrim dijelom nastaje na tragu romana “Davidova zvijezda”.

 

Knjige Zuvdije Hodžića

 

Za novi roman “Svi moji”, autor je kazao da je to priča o njegovim precima, dervišima, bektašijama. To je moje duhovno nasljeđe. Roman nijesam dugo pisao, ali sam ga dugo nosio, možda duže nego bilo koju moju raniju knjigu. Ja sam dio tog stabla, tog bektešijskog, tog đeda koji je posljednji derviš u mojoj porodici i oca koji je prvi komunista, prvi partizan u našoj porodici. Dakle ja sam spona između mojih predaka i mojih potomaka, kazao je Zuvdija Hodžić.

Tokom razgovora bilo je riječi o derviškim redovima u islamu, posebno o bektešijskom kao najbrojnijem na ovim prostorima, o magijskom realizmu bez koga je nezamisliv Zuvdija Hodžić kao autor, o uticaju granice odnosno graničnog područja u kom je rođen na kulturu, o likovnom radu autora, značaju crteža i fotografije u očuvanju kulturnih vrijednosti i nasljeđa, autorovom angažovanom pisanju… Više u video zapisu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POŚETIOCI NA TRGU PJESNIKA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − five =