Grad teatar – Gost Trga pjesnika Dragana Kršenković BrkovićU petak 16. avgusta 2019. godine, na Trgu pjesnika nastavljen je ovogodišnji književni program festivala. Gost trga je bila Dragana Kršenković Brković, a predstavila je monografiju Fragmenti: zapisi o književnosti.

Dragana Kršenković Brković autorka je romana Atelanska igra Izgubljeni pečat, zbirki pripovijedaka Vatra u Aleksandriji Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografija Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša Fragmenti: zapisi o književnostikao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristalaDuh Manitog jezeraMuzičar s cilindrom i cvijetom na reveru, Modra planina Tajna jedne Tajne.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umetnosti u Beogradu i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore.

Na poleđini knjige je zapisano: „ U ovoj knjizi autorka istražuje različite žanrove, preispituje izražajna sredstva koja oni koriste u uspostavljanju onostranog, eteričnog, transcedentnog, iracionalnog, čudesnog i fantastičnog u njihovim djelima, analizira na koje to sve načine odabrani umjetnici pojedine poetske slike ili likove zaogrću arhetipskom imaginacijom i prevode u jednu višu opštost, uspijevajući da u djelima izraze ono nešto od apsolutne istine o biti svijeta i života.“

Sa autorkom razgovor je vodila Božena Jelušić, spisateljica i profesorica književnosti i medijske pismenosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − one =