Festival “Ćirilicom” – Ljubiša, majstor priče i narodni tribun

 

 

Sedmo veče Festivala književnosti “ĆIRILICOM”, čiji su organizatori: JU Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, obilježili su, otvaranje izložbe o Stefanu Mitrovom Ljubiši pod nazivom “Majstor priče i narodni tribun”, autorke Božene Jelušić, u crkvi Santa Marija i nakon toga, nastup na Trgu izmedju crkava, pjesnika: Ranka Mićanovića, Vuka Vukovića, Dragana Bojovića i Miljana Nikolića.

Izložba “Majstor priče i narodni tribun” nastala je povodom 140 godina od smrti, velikog pisca Stefana Mitrova Ljubiše, koji Narodna biblioteka Budve, obilježava  nizom programa.

Govoreći na otvaranju, autorka izložbe Božena Jelušić je kazala, – “da smo željeli, da na još jedan način, približimo lik i djelo Stefana Mitrova Ljubiše, na istorijske  prilike u kojima je starao i da pokušamo da damo jedan presjek onoga, što je ljubiša bio, kao narodni tribun i kao pisac. Nastojali smo da pokažemo, ne samo njegovu inovativnost, na planu književnog stvaranja, već i njegovu, zaista  veliku posvećenost multikonfesionalizmu, ravnopravnosti jezika i borbi za jezik i prava sipstvenog naroda.  

Nastojali smo, da izložba bude, dio zajedničke kulturne politike i da ne preskočimo ni jednu instituciju u opštini Buda, koja se bavi valorizacijom djela Stefana Mitrova Ljubiše, kazala je pored ostalog, profesorica Božena Jelušić, javlja budvanski ART PRESS.

U ime JU Narodna biblioteka Budva, izložbu je otvorio Srdjan Duletić, istakavši, da izložba sadrži odlomke iz Ljubišinih pripovijesti, poslovice, pisma, političke stavove, govore, autografe, portrete, stare slike i fotografije od Ljubišinog rodjenja, do smrti. 

Nakon izložbe, na trgu izmedju crkava, u Starom budvanskom gradu, na zadovoljstvo prisutnih, svoju poeziju, govorili su: Ranko Mićanović, Vuk Vuković, Dragan Bojović i Miljan Nikolić, a moderator večeri, bila je Stanka Stanojević.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =