Drugi festival regionalnih pisaca “Knjiga pod feral“


Drugi festival regionalni pisaca “Knjiga pod feral“ počeće u četvrtak, 9. juna na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu u Budvi.

Festival će u 21h otvoriti predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva dr Predrag Zenović, a potom će nam se predstaviti dvoje autora: pjesnikinja iz Kotora Barbara Delać i pjesnik, esejista,kantautor i scenski pripovjedač iz Novog Sada Miloš Zubac, koji će održti i solo koncert. Festival se dijelom poklapa sa humanitarnom organizacijom Budvani za Budvane, čiji je događaj nesretnim spletom okolnosti pomjeren za subotu, 11. jun, pa će se Narodna biblioteka Budve pridružiti ovoj humanitarnoj akciji i već na početku Festivala.Naime, tokom našeg regionalnog književnog festivala, sve tri festivalske večeri, do i zaključno sa subotom, 11. jun, biće postavljena kutija dobrotvorne, humanitarne pomoći za naš Dom zdravlja Budva, a za kupovinu mikroskopa LEICA DM 750 sa kamerom (za visokokvalitetne slike najzatjevnijih primjeraka) laboratoriji Doma zdravlja Budva. U slučaju kiše i vremenskih neprilika, program festivala „Knjiga pod feral“ biće realizovan u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu.

Barbara Delać rođena je 1994. godine u Kotoru. Diplomirala je na studijama Moderne i savremene teorije umjetnosti. Članica je književne grupe Foruma mladih pisaca od 2015. godine. Objavljivala je poeziju i kratke priče u zbornicima: „Raspoloženi za ptice“, „Ili je već neko to isplanirao“, „Rješenje zagonetke“, „Bespomoćne riječi“, „Kolažiranje“, „Rukopisi 40“, „Rukopisi 41“, i u brojnim književnim časopisima i portalima. Laureatkinja je 32. Festivala mladih pesnika u Zaječaru (maj, 2017), i pobjedom na ovom konkursu omogućila je štampanje svoje prve knjige poezije „Tomorrowland“.  Za istu zbirku pjesama dobila je i Brankovu nagradu 2018. godine.

Dobitnica je rezidencije Berlin-Stipendium za 2019. koju dodjeluje Akademija umjetnosti u Berlinu. U okviru stipendije realizovala je performans sa hrvatskom kantautorkom Sarom Renar pod nazivom  “Gdje smo ovo, pričaj mi” (audio-video rad nastao prema tekstu Barbarine poeme). Knjiga ,,Gdje smo ovo, pričaj mi’’ je pjesnička zbirka naslovljena po poemi koju je Barbara Delać napisala za vrijeme svog rezidencijalnog boravka u Njemačkoj, na Akademiji umjetnosti u Berlinu, a kojoj su pridružene i druge pjesme koje tematski i jezičko-stilski zaokružuju jedinstven ciklus.

Miloš Zubac je srpski književnik i muzičar iz Novog Sada. Pesnik, esejista, kantautor i scenski pripovedač. Od početka stoljeća vodi muzičku družinu Prkos Drumski. Doktorirao je na katedri za srpsku književnost i jezik i to je prva doktorska disertacija o pjesništvu Duška Trifunovića.

Po njegovoj zbirci pjesama Poezika, nazvan je istoimeni festival regionalne autorske muzike.

Pokretač je i jedan od aktera južnoslovenskog muzičkog kolektiva Novi Odmetnici.

Samosvojan ali i saboran – dosljedno je naklonjen stvaralačkim partnerstvima u književnosti i muzici.

Кao kantautor, potpisuje dvostruko autorsko izdanje Paralele I i Paralele II. Na primjenjenom albumu Manastiri, okrenut je pravoslavnim duhovnim središtima Fruške gore i Vojvodine. Album Кosovske podigao na srpskoj usmenoj lirici s Кosova i Metohije. Snimio i album Hazarske, gdje je za lirsku osnovu uzeo pjesme iz svojevremeno zabranjene očeve zbirke.

S Nemanjom Nešićem zasnovao ediciju Pesnici s muzikom, u okviru koje je objavljena njihova autorska muzička antologija južnoslovenske poezije Jučerašnji svet I–V.

S Milanom Кoraćem snimio albume Spektakl (2014) i Serbia (2019), a s Nevjernim Tomom Male pesme za Draganu (2018); Jučerašnji svet I‒V (2021) s Nemanjom Nešićem; Sigurnost vatre (2022), audio-knjiga sa Ivanom Čkonjevićem.

Objavio pjesničke knjige Vilindar (2001), Poezika (2003), Flor Y Canto (2008), Sigurnost vatre (2013), Кralj na kiši (2017).

S Danilom Vuksanovićem načinio zajedničku zbirku crteža i prozaida Duali (2007).

Objavio dve književne studije: Molitve Desanke Maksimović (2008) i Poetika Duška Trifunovića (2013).

Priredio za štampu knjige Milivoja Miće Dražetina (Lomnost dečaka, 2020), Pera Zubca (Mostarske kiše i neka druga zemlja, 2020), Duška Trifunovića (Teška industrija, 2019; Sačuvaj mi onu koju volim, 2021).

Miloševe pjesme izvodili su ili snimali brojni kantautori i sastavi iz regiona.

Svoje koncertne nastupe prožima dragocjenim anegdotama i pričama, a nerijetko mu se na sceni pridruži njegov otac, pjesnički bard Pero Zubac.

Poezija i proza Miloša Zubca prevođene su na engleski, francuski, nemački i slovački jezik.

Prvi je dobitnik nagrade Strune od svetla, za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici.   Moderatori programa biće književnik Đorđe V. Gregović koji je i urednik kompletnog programa Festivala i Stanka Stanojević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − 1 =